Az oktatás és ami helyette van.

Egész népemet fogom

Egész népemet fogom

Nyílt levél Palkovics László Államtitkár Úrhoz

2016. október 13. - Egész népemet fogom...

Tisztelt Államtitkár Úr!

Nem áll szándékomban ingyen reklámot biztosítani a pestisracok.hu elnevezésű, igénytelen nyelvezetű, helyesírási hibáktól hemzsegő propagandaportálnak, ám mégis úgy érzem, hogy az Önnel készült 2016. október 11-i interjúra, valamint az abban elhangzottakra reagálnom kell – már csak a személyes érintettség okán is. Nem feltételezem Önről, hogy az anyanyelvi kommunikációs kompetenciája fejletlen volna, így arra a következtetésre jutottam, hogy állításai mögött nem szövegértési zavar, hanem egyértelmű lejárató politikai szándék áll:

„Szinte kezdettől fogva látszott, hogy a Tanítanék Mozgalmat nem tisztán szakmai, hanem politikai érdekek mozgatták. Bár a szervezet ezt hónapokig tagadta, Pukli István kilépésével és kiadott állásfoglalásával egyértelművé tette, hogy ez így van. Úgy latom, hogy a pedagógusok is rádöbbentek, különösen a Tanítanék Mozgalom Várkert bazári rendezvényét követően, hogy sajnálatos módon megvezették őket, magukat szakmai szervezetnek álcázva.”

palkovics-laszlo-2-hpgy-1000x600.jpgÁllamtitkár úr ügyesen gyakorolja a „sokat elmondjuk, és attól igazzá válik” típusú kormányzati kommunikációt. El kell, hogy keserítsem: nincs igaza. Attól, hogy a Mozgalom kiemelt társadalmi ügyek mellett is igyekszik kiállni a saját területén felvállalt feladatai mellett, korántsem jelenti azt, hogy „politikai érdekek” mozgatnák, tekintve, hogy Ön azt sugallja ezzel, hogy valamelyik ellenzéki erő állhat a Mozgalom mögött – attól függetlenül, hogy van olyan ezek között, amelynek felvállalásával személy szerint nem értettem egyet.

A politika szót Önök járatták le. Politizálni annyit tesz: közügyekkel foglalkozni. Ilyen közügy például az oktatás. Ha Önt ennyire zavarja, és tényleg szitokszóként használja a „politizál” kifejezést, miért nem hagyja abba ilyen irányú tevékenységét?

 

Kedves Államtitkár Úr!

Nem ellenzéki politikai erők állnak a Tanítanék Mögött, hanem Önök. A jelenlegi kormány zsákutcába terelte a közoktatást, pedig arra esküdtek föl, hogy helyrehozzák az elődeik hibáit. De ugye győztek a lobbiérdekek (ezt Németh Szilárdtól hallottam személyesen), és semmi sem úgy valósult meg, ahogy azt eredetileg szerették volna. Ha akkor ugyanis hitelesen építették volna fel, új alapokra helyezték volna a közoktatást, és nem érték volna be félmegoldásokkal (lásd: életpálya-modell, minősítési rendszer, a Nat és a Kerettantervek sznob, álkonzervatív elvárásrendszere, a tanárok, diákok túlterhelése), akkor nem lett volna szükség a Tanítanék Mozgalomra.

A kilépésem okait nyíltan és világosan elmondtam, az Ön nyakatekert értelmezése egyáltalán nem támasztja alá az állításait. Államtitkár Úr ügyel a megfogalmazásra: kissé manipulatív, megtévesztő és a valóságot elkenni szándékozó kifejezésekből olyan mondatot állít össze, amelyből egész hihető is volna: „tagadta” (helyesen: cáfolta), „egyértelművé tette”, „rádöbbentek”, „álcázva” stb. Egyáltalán nem gondolom, hogy a 2016. június 11-i tüntetés után arra a következtetésre jutottak volna az emberek, hogy megvezették őket. Csak a személyes sértettség szól Önből, mert nem tudja elviselni a paródiát. Inkább azt láthatták, hogy a demokráciákban megszokott eszköztárat annyira kiüresítette a kormány, hogy nem maradt hatékony lehetőség a célok eléréséhez, ezért kénytelen a Mozgalom „radikalizálódni”.

Én továbbra is azért dolgozom, hogy elérjem: az oktatási rendszert az alapjaitól építsük fel újra. Államtitkár Úr koncepciója ugyanis rossz. Beszélhet bár a diákok terheinek csökkentéséről, a megreformált Nat kiadásának halasztásáról, látszólagos társadalmi egyeztetésekről, mert nem ez lenne az Ön feladata, hanem felelős magyar államférfiként új alapokra helyezni a teljes magyar közoktatást.

Az Ön rendszere egy bukott oktatáspolitikai vagy még inkább pártpolitikai cél kiszolgálására épült föl. Az oktatáspolitika nem függhet a gazdasági miniszter kénye-kedvétől! A jelenlegi, ósdi oktatási rendszert alakítgatni valódi szakmai egyeztetések nélkül óriási mértékű társadalmi felelőtlenségre utal. A jelenlegi rendszer már megbosszulta magát, és még súlyosabb következményei lesznek. A kormány oktatáspolitikájával ellentétben én hiszek a magyar nemzetben, hiszek a magyar tanárokban és hiszem, hogy valódi reformokkal Magyarország is biztosíthatja gyermekeinek Európa egyik legmagasabb szintű oktatási rendszerét. Ezért küzdök, és teszik ezt sokan mások is.

Budapest, 2016. október 13.

Pukli István

A bejegyzés trackback címe:

https://egesznepemetfogom.blog.hu/api/trackback/id/tr6211802837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.14. 17:58:42

A Pukli korrekt, a Palkovics nem. Cseréljenek helyet!

Jakab.gipsz 2016.10.14. 18:17:16

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás: Bolond lyukból bolond szél fúj, már megint csak önmagadat adod,

Jakab.gipsz 2016.10.14. 18:31:02

Pukli úr semmi szükség nincs az önök által preferált a tudás piacosítására, sem pedig a nyugati oktatási módszertan kritikátlan majmolására.

Spontán Bloggerr 2016.10.14. 18:35:26

Nézzétek mit találtam. 84 éves nénihez törtek be a migránsok, de erre a fogadtatásra nem számítottak. Nem fogod elhinni Link: adf.ly/1envkS

Éhes ló 2016.10.14. 19:39:02

Hazudsz ávósfattyú.
Takarodj!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.15. 00:24:37

Sikerült a szokásos módon lejáratni egy szakmai mozgalmat, politikai nyilatkozatokkal...

Wrex 2016.10.15. 12:45:21

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás: Pukli hazudik, vagy minimum önellentmondásban van saját magával. A kilépős interjúban egyértelműen azon nyafogott hogy a Tanítanék politizál pedig nem kéne, itt meg azon nyafog hogy nem is politizál hanem csupán "kiemelt társadalmi ügyek mellett is igyekszik kiállni". Aztán fikázza Palkovicsot hogy "manipulatív" mert bizonyos szavakat használ, mindezt úgy hogy bizony ő is használ jópár "manipulatív, megtévesztő és a valóságot elkenni szándékozó kifejezés"t. És akkor bónuszként jön még a másik személyének illetve az interjút megjelentető felületnek a személyeskedő támadása, ami nem csoda mert az érvelés kb. annyiból áll, hogy "de nem is, mert én azt mondtam". Mellesleg csupán az összehasonlítás végett:

Pukli nagyapja ávós volt, bátyja kábszercsempész, ő maga fiatalon sokáig mszp-s, később a fideszes Papcsák benyomja gimnáziumigazgatónak, nem foglalkozva azzal hogy éppcsak megszerezte a szükséges végzettséget ill. a tantestület, a szülők és a diákok sem akarták. Az életrajza alapján különféle büfé-ruhatár bőcsészszakokon gyűjtött néhány papírt, illetve az angol mellé még tud _eszperantóul_ (megalol) ami lefordítva azt jelenti hogy gyorsan beseggelt egy alibinyelvet mert a papírhoz kellett a második nyelvvizsga.

Ehhez képest Palkovics 35 évesen már egyetemi tanár (ez egy tudományos fokozat!), mégpedig a BME-n ahol nem papcsáki módszerrel megy a kinevezés, hanem csak azután adják ezt a címet ha valaki igencsak letett valamit az asztalra, azaz ledoktorál a BME-n, majd ledoktorál az MTA-n is. Ezen kívül az iparban is bizonyított: egy multinacionális cégnél európai kutatási igazgató kinevezésig vitte. Volt egyetemi tanszékvezető és rektorhelyettes is. A három általa ismert idegen nyelv mindegyike létező és hasznos (angol, német, orosz). És akkor még a különféle díjakat és nemzetközi ismertségét (és elismertségét) nem is sorolnám mert nem fér ide.

Szóval vicces nézni ahogy egy büfé-ruhatár szakos _politikus_, aki ért mondjuk a nyelvtanhoz meg tud középiskolai ünnepségeket szervezni, egy olyan _szakembert_ fikáz, aki a felsőoktatásban és az iparban nemzetközi szinten is elismert eredményeket ért el, azaz a sokszorosát tette le már eddig az asztalra mint amit Puki valaha is fog.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.16. 12:22:51

@Wrex: "Pukli hazudik, vagy minimum önellentmondásban van saját magával."

Szerintem egyik sem. Ebből nem következik, hogy minden lépését értem.

"A kilépős interjúban egyértelműen azon nyafogott hogy a Tanítanék politizál pedig nem kéne, itt meg azon nyafog hogy nem is politizál"

Nem figyeltél, ezért simán félreértetted. Itt azon nyafog, hogy a palkovics azzal a hazug váddal él, hogy ellenzéki politikai erő áll a Tanítanék mozgalom mögött. Ami nyilvánvaló hazugság szerintem is.

"Pukli nagyapja ávós volt, bátyja kábszercsempész"

Szerinted Hitler rokonait ki kellett volna végezni? Ha neked a fölmenőid között Ádámig volt egy bűnöző akkor neked is bűnhődnöd kéne? Nagyon primitív vagy.

"maga fiatalon sokáig mszp-s"

orbán meg kisztitkár volt, mégsem emiatt örvend általános közutálatnak.

"nem foglalkozva azzal hogy éppcsak megszerezte a szükséges végzettséget"

Mennyi ideig kel rendelkezni a szükséges végzettséggel, mielőtt használhatja?

"a tantestület, a szülők és a diákok sem akarták."

Igen, ez az általános fideSS gyakorlat. Én sem szeretem. Palkovicsot is a fideSS ejtőernyőztette a poziciójába, úgyhogy kvittek.

"alibinyelvet mert a papírhoz kellett a második nyelvvizsga."

Én is letettem az orosz alapfokút, mert kellett a második nyelvvizsga. Teljesítettem a feltételeket. Problem?

"35 évesen már egyetemi tanár (ez egy tudományos fokozat"

Biztos vagy ebben? Csak mert nem az.

"európai kutatási igazgató kinevezésig vitte"

És ettől hirtelen kinőtt a gerince?

"A három általa ismert idegen nyelv mindegyike létező és hasznos (angol, német, orosz)."

Minden felmenőm, lemenőm tud legalább 3 nyelvet. (Nem a lovárit. :)) A feleségem 6-ot, és minden latin betűs szöveget megért.

"nyelvtanhoz meg tud középiskolai ünnepségeket szervezni, egy olyan _szakembert_ fikáz, aki a felsőoktatásban és az iparban nemzetközi szinten is elismert eredményeket ért el"

Ez is mutatja, hogy attól, hogy becsületes ember legyél, nem kell még 8 általános sem, és attól, hogy címeid vannak, lehetsz még egy gerinctelen patkány.

Az megvan, hogy semmilyen vitában nem érv hogy ki vagy? Ha érne, akkor a Pápának lenne igaza, hogy a Föld nem forog, nem pedig Galileinek.

Wrex 2016.10.17. 13:00:07

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
"Szerintem egyik sem."
Szerintem meg ne írj olyat hogy szerintem, mert nem cáfolsz/támasztasz alá vele semmit. Szerintem.

"azzal a hazug váddal él, hogy ellenzéki politikai erő áll"
Légyszíves idézni ahogy Palkovics mondja hogy ellenzéki politikai erő áll mögötte.

"neked is bűnhődnöd kéne"
Benne van a wikis életrajzában. Még csak nem is utaltam arra hogy neki személy szerint bármiért is bűnhődnie kéne. Ergó szándékosan és durván csúsztatsz, úgyhogy ha primitívséget akarsz látni csak nézz a tükörbe. Mellesleg a családi háttér befolyással van mindenki életére, tehát ez még akár releváns információ is lehet.

"orbán meg kisztitkár volt"
Sehol nem volt szó Orbánról, ez egy terelés.

"Mennyi ideig kel rendelkezni a szükséges végzettséggel"
Semeddig. Viszont remekül mutatja a "rengeteg" tapasztalatát. Nyilván Papcsák is kizárólag ezért tolta be oda mindenki ellenkezése ellenére és még csak véletlenül sem azért mert csókos volt.

"Palkovicsot is a fideSS ejtőernyőztette a poziciójába"
Szándékos, otromba gyalázkodás. Palkovics egy magasan képzett szakember, komoly hazai és nemzetközi gyakorlattal, oda mehet ahova akar, mindenhol két kézzel kaptak volna érte.

"Teljesítettem a feltételeket. Problem?"
Nó problem, feltétel teljesítve. Csak éppen az illető minőségét mutatja hogy azért csinál valamit mert kell a papír, vagy azért kap papírt mert csinált valamit (már ha érzed a distinkciót). Vagy mondhatnám azt is, hogy nem mindegy hogy először politizálsz aztán kapsz egy vagy több jó zsíros állást a párttól (mint Pukli), vagy először különféle politikamentes állásokban bizonyítod a szakmai képességeidet és azután felkérnek egy részben politikai állás betöltésére, amit egyébként nyugodtan letojhatnál mert a saját képességeiddel bárhol máshol is elhelyezkedhetnél, bárminemű politikai hátszél nélkül (mint Palkovics).

"Csak mert nem az."
De jure nem az, de facto BME-n egyetemi tanár csak az lehet akinek legalább MTA doktorija van és habilitált.

"hirtelen kinőtt a gerince"
Erről se volt szó, még Pukli elvtárs sem gerincezett. Újabb terelés.

"Minden felmenőm, lemenőm tud"
Ki nem szarja le a pereputtyodat?!?! Pukliról és Palkovicsról volt szó. Sokadik terelés.

"attól, hogy becsületes ember legyél"
Szóval az nem számít hogy őt a fidesz (bocsánat: fideSS (talking about primitívség...)) (bocsánat 2, nem a fidesz hanem a (fideszes) Papcsák) ténylegesen beejtőernyőztette a munkahelyére. Az oooolyan becsületes és gerinces.

"semmilyen vitában nem érv hogy ki vagy"
Akkor miért személyeskedsz? Egyébként nincs igazad, igenis lehet érv: nagyobb tudás, több tapasztalat -> jobb problémafelismerés, jobb megoldás. Ez nyilván nem 100%-ban igaz, ezért is nem egyenlőségjelet használtam, de meglehetősen erős a korreláció.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.17. 13:50:30

@Wrex: "mert nem cáfolsz/támasztasz alá vele semmit."

Pont azért írom oda.

"Légyszíves idézni"

"a Tanítanék Mozgalmat nem tisztán szakmai, hanem politikai érdekek mozgatták."

"Pukli nagyapja ávós volt"

Továbbra is irreleváns.

"a családi háttér befolyással van mindenki életére, tehát ez még akár releváns információ is lehet."

Akkor ne próbáld besározni a családi háttérrel, hanem írd azt, hogy meggyőződésed ("szerinted"), hogy Pulki a demokrácia elszánt harcosa, mert tanult a családi rossz példából.

Szerintem (szerintem!) a családi háttér egy mélylélektani elemzés része, nem egy kommenté.

"mindenki ellenkezése ellenére"

A kiváló képességekkel (mínusz gerinc) rendelkező Palkviocsot is mindenki ellenkezése ellenére ejtőernyőzték oda. A jelen vita szempontjából mindkettő érdektelen.

"azért csinál valamit mert kell a papír"

Igen. Pont. Nem ot kell erőlködni, ahol annak semmi értelme. Az én példámnál maradva az oroszt sose tudtam semmire használni, éppen, hogy átcsúsztam az alapfokú vizsgán. Megtanulhatnék németül, franciául, spanyolul, de túl sok energiámat emésztené fel és túl kevés hasznom származna belőle. Ezeket az ernergiákat más képességek fejlesztésére sokkal hasznosabban tudom használni. Jelen vita szempontjából Palkovics vagy Pukli nyelvtudása irreleváns.

"Szóval az nem számít hogy őt a fidesz"

A vita szempontjából nem számít, hogy mindkettőt a fidesz ejtőernyőzte a pozíciójába.

"Akkor miért személyeskedsz?"

Idézd, ha személyeskedtem.

"erős a korreláció"

Akkor sem érv.

Wrex 2016.10.19. 16:51:46

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
"Palkviocsot is mindenki ellenkezése ellenére ejtőernyőzték oda"
Eddig olvastam a szájtépésedet. Ez egy undorító, szándékos hazugság, ráadásul minimális guglizással leleplezhető. Innentől kezdve nincs értelme bármiről is társalognom veled. Adios.
süti beállítások módosítása