Az oktatás és ami helyette van.

Egész népemet fogom

Egész népemet fogom

Levél a Tanítanék Mozgalomhoz

2016. november 02. - Egész népemet fogom...

Tisztelt Tanítanék Mozgalom!

 

Érdeklődve követtem megmozdulásukat, melyben dr. Palkovics Lászlót nyílt vitára invitálták. Persze, ahogy sejteni lehetett, a határidőig államtitkár úr nem reagált a megkeresésükre, így lemondásra szólították fel őt. Még a felmondásának szövegét is megírták, csak reméltem, hogy ez legalább kreatívabb lesz. Azonban lenne néhány kérdésem.

tanitanek_emmi.jpg

  1. Mi történik ezek után? Államtitkár úr nem vitázik, nem mond fel, a helyén marad. Milyen eszközökkel tudják Önök dr. Palkovics Lászlót távozásra bírni? Esetleg tüntetéseket szerveznek az eltávolítására? Vajon hány embert fog ez megmozgatni? Kérdezem ezt annak tudatában, hogy a valódi probléma nem dr. Palkovics László személye. Esetleg a jövőben, ha valamelyik államtitkár személye, ténykedése nem nyeri el (mondjuk) néhány ezer ember tetszését, akkor le lehet váltani? Ez demokratikus megoldás lenne? (Ki lenne még az, akit ilyen felszólításokkal leváltanának?) De a fő kérdés továbbra is az, hogy le lehet váltani így egy államtitkárt?
  2. Tegyük fel, hogy felmond. :-) Azonnali hatállyal távozik a posztjáról. Kit nevezzenek ki helyette? Ki lenne az a szakértő, aki Önöknek megfelel? Egyáltalán, Önöknek kellene megmondani, hogy ki a megfelelő személy, vagy rábízzák ezt arra, akinek mégis csak van erre felhatalmazása?
  3. Tegyük fel, hogy dr. Palkovics László után olyan szakértő ül az államtitkári székbe, aki Önöknek is megfelel.(Ez elég vicces, nem?) Mit szeretnének tőle? Legyen partner, legyen nyitott a civil mozgalmak kezdeményezéseire? Esetleg álljon ki vitázni Önökkel? Vagy ennél többet szeretnének? Mondjuk azt, hogy az egyébként elég ramaty állapotban lévő közoktatásban strukturális átalakításokat hajtsanak végre? Adják meg a közoktatásnak járó 6, vagy annál több GDP százalékot? A tanárok és a tanulók terheit csökkentsék? Kiadják az új NAT-ot? A szakképzés borzalmait hozzák helyre? A szabad tankönyvválasztást állítsák vissza? És még hosszan lehetne sorolni. Önök szerint, ezért egy államtitkár felel? Egy államtitkár felel, vagy ehhez egy kormány akarata, elszántsága kell? Ha az utóbbi, akkor sajnos, egy új államtitkárral sem mennek sokra, még akkor sem, ha Őt Önök választják ki.
  4. Eljátszottam a gondolattal, mi történt volna, ha dr. Palkovics László kiáll Önökkel vitázni. Mit gondolnak, előrébb vitte volna az oktatás ügyét? A vita után megkapta volna a közoktatás az áhított GDP 6 százalékot?
  5. Mire mennek ezzel a kezdeményezéssel? Mit lehet ezzel elérni? Ez lenne a rég várt radikalizálódás? Hova tudják ezt még fokozni?

Szívből remélem, hogy Önöknek valóban a közoktatás javítása a céljuk. Magam, egyelőre csak a hangulatkeltést érzem ki a megmozdulásaikból. Remélem, most már hamarosan az oktatás valódi problémái is a nyilvánosság elé kerülnek, a megoldási javaslataikkal együtt. Anélkül, aligha lehet komolyan venni Önöket.

Tisztelettel: Kovács Ágnes Lilla

A bejegyzés trackback címe:

https://egesznepemetfogom.blog.hu/api/trackback/id/tr1911926309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2016.11.03. 04:32:24

Meglehetősen jogos kérdések.
Egy dolog azonban valóban fontos lenne, mégpedig az értelmes párbeszéd a felek között.
Az nem járja, ahogyan a kormány(zat) államtitkárostul pár beszéddel elintézettnek tekinti a dolgot, párbeszéd helyett.

MACISAJT 2016.11.03. 10:06:45

Valójában ez a "mozgalom" sem más mint a szokásos bal-és/vagy hiszterolib törpék agitálása.
Nem véletlen hogy februárban még bőszen kijelentették hogy nem vesznek részt az Oktatási Kerekasztal munkálataiban, helyette a Kossuth téren tüntettek...
eloben.hu/belfold/2016-02-10/nem-fogadjak-el-a-kerekasztal-eredmenyeit-a-tanitanek-mozgalom-tamogatoi

Most meg, ha már bebukták, most már "tárgyalnának".
Ugyan kérem.

Annyit ér ez is mint pu(mu)kli istván, a "forradalmár". Aki nemrég még torka szakadtából üvöltözött a gyurcsanyista tüntetésen, most meg abbahagyná a pedagógiát és politikusnak állna...

gyurmicsek 2016.11.03. 10:20:36

Macisajt, ezért kár volt hozzászólni, inkább ezt az időt töltsd a családoddal, már ha van.....

ősbölény 2016.11.03. 10:54:48

Kedves Kovács Ágnes Lilla!
Palkovics lemondása azért elkerülhetetlen, mert kinevezése óta ő hajtja végre azt az elfogadhatatlan oktatáspolitikát, melynek néhány tünetét Ön is felsorolta levelében, és amelynek a megváltoztatását a Tanítanék mozgalom megalakulása óta folyamatosan követeli. Ez az oktatáspolitika céljait tekintve is hibás (sőt bűnös), eredményeit tekintve pedig kudarcos (azaz magát az átszervezést sem tudták gördülékenyen megvalósítani). Palkovics lemondása tehát a személyi felelősség elve miatt nem halogatható, a rossz politika személyhez kapcsolható döntésekben valósul meg, nem egy személytelen "állam" hozza és hajtja végre a döntéseket. Minden felelőst folyamatosan felelősségre kell vonni.
Az a felmondólevél, melyet a Tanítanék elküldött a miniszternek, ezt a személyi felelősséget hivatott tudatosítani. Nem elsősorban Palkovicsban vagy a miniszterében, hanem a pedagógusokban, diákokban, szülőkben és a teljes közvéleményben. Hogy erre szükség van, hogy az emberek nem látják át azt az összefüggést, hogy a diktatúra mindig személyek által valósul meg, az egyes személyek konkrét cselekedetei hozzák létre a negatív folyamatokat, nos, erre a naivitásra igen jó példa az Ön (különben jó szándékú) levele is,

Kérdező. 2016.11.03. 11:05:26

Hát ez szép... Kérdem én ha a a vita nem mód egy adott téma előmozdítására akkor mi más? Ki tudná legjobb irányú tanácsot adni ha nem az aki a rendszeren belül éli még a problémát? Ne áltassa magát tisztelt Hölgyeim, a tanárok nem politikai célok mentén léptek, egyszerűen mostanra elfogyott a türelmük a rendszerrel szemben... Miként radikalizálódhat egy tanár? Nem tanítja a gyerekeket, nem a tényeket, hanem ostobaságot tanít, (a jelenlegi hatalom eszménye, gondolkodásra képtelen bábok sokasága) netán verbálisan és/vagy tetleg bántalmazás?! Naugyehogy ugye!!! Tisztelt Hölgyeim az Ön cikke az ami hangulatkeltés..

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.03. 11:32:00

Már de facto feloszlott a Tanítanék, miután céljukat, Gyurcsány hatalomba segítését nem tudták elérni.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.03. 12:07:37

Már Puklinak is ciki volt a Tanítanék DK-sodása.

Tanítás, meg Gyurcsány ugyanmár...

A legtöbb iskolát ő záratta be rendszerváltás óta, a legtöbb forrást az iskoláktól az elkúrók vonták el.

legális 2016.11.03. 12:48:15

@Kérdező.: A vita valóban segíthet, de inkább az egyeztetés.
Arra meg ott a kerekasztal, csak el kellene helyezkedni mellette.
Ja, hogy ez a drága mozgalom nem tartja alkalmasnak az állam képviselőit? az bizony baj, méghozzá nekik. Ugyanis nincs most más választás, Palkovicsék annak abban a helyzetben, hogy diktálhatnak.

VT Man 2016.11.03. 14:26:22

@ősbölény:
"Ez az oktatáspolitika céljait tekintve is hibás (sőt bűnös), eredményeit tekintve pedig kudarcos"

Haha...
Tehat hibas celokat NEM valosit meg (kudarcos)?

Ez a baj?

ősbölény 2016.11.03. 16:09:15

@VT Man: "Haha...
Tehat hibas celokat NEM valosit meg (kudarcos)?"
Nincs ebben a két kijelentésben semmi ellentmondás. Hibás, illetve bűnös cél a gleichscaltolás, a magoltatás, a források és a célcsoportok szűkítése. Kudarcos pedig abban, hogy maguk a szervezeti keretek rosszul működnek, szétverték az önkormányzati fenntartást és működésképtelen finanszírozási és irányítási rendszert hoztak létre. Ha cinikus lennék, akkor mondhatnám azt, ami te belelátsz a véleményembe, hogy ti. '"jaj de jó, hogy az elhibázott oktatási rendszer nem működik, úgy kell nektek!" - de én nem gondolom ezt, mert nekem fontos a közoktatás, és együtt érzek azokkal a résztvevőkkel (tanár, diák, szülő), akik megszenvedik ezt a létrehozott káoszt és működésképtelenséget. Mert az ő bőrükre megy, nem a Palkovics és tsai. bőrére.

ősbölény 2016.11.03. 16:09:58

pardon: helyesen gleichschaltolás

Zsuzsa Kereszty 2016.11.03. 17:00:27

A Tanítanék mozgalom nyilvánvalóvá teszi, hogy a miniszter nem más, mint "szolga" ( a latin eredetű szó ezt jelenti). A minisztert az államtitkár képviseli; így az államtitkár a közoktatás szereplőinek - tanároknak, az iskolás gyerekek szüleinek, diákoknak a szolgája; az ő képviselőikkel köteles tárgyalni. -
A Tanítanék tevékenysége "lecke a demokráciából" , azt teszi világossá, hogy az EMMI látszat-egyeztetést folytat, kijelöli, hogy kikkel hajlandó tárgyalni -. Ez a lecke pedig ránk fér, túlságosan megszoktuk, hogy a hatalom mondja meg, mi a teendő.

eßemfaßom meg áll 2016.11.04. 09:16:02

"Tanítanék mozgalom nyilvánvalóvá teszi, hogy a miniszter nem más, mint "szolga""

Ez jól hangzó bullshit, a valóságban viszont a választásokon nem szolgákat hanem döntéshozókat választunk akire rábízzuk 4 évre az ország vezetését, átengedjük nekik a döntések meghozatalának jogát (és kötelességét) aztán ha nem tetszik amit csinálnak akkor elmegyünk tüntetni ellene és nem rá szavazunk a következő választáson.
süti beállítások módosítása