Az oktatás és ami helyette van.

Egész népemet fogom

Egész népemet fogom

A bíró okos lánya

2016. október 06. - Egész népemet fogom...

 

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, az Üveghegyen is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy ország. Ennek az országnak volt egy királya, aki nagyon adott népe véleményére. Minden kérdésben meghallgatta őket, és politikailag érvényes döntéseket hozott – királysága jövője érdekében. Egy napon ki is hirdette: ló és eke nélkül kell szántani, a palántákat fejjel lefelé kell elültetni, és télen kell a terményeket leszedni.

Midőn álruhában járta az országot, hogy felmérje népe jólétét és elégedettségét, találkozott a nemzete napszámosaival, akikről azt hallotta, hogy naplopók, egész nyáron heverésznek, a déli harangszó hallatára eldobják a sosem volt kapájukat, kaszájukat, és nem művelik tovább a gazdag, termékeny hazai földet. A napszámosok azt hazudozták neki, hogy túl sok napszámért kevés bért kapnak, és még egy kapájuk sincsen, s ezek mellett még nem átallották a bírót hibáztatni.

Látá a király, hogy a napszámosok képtelenek télen aratni. Visszatért a várába, a bírót magához hívatta, és lefejeztette.

– Egy új bíró menedzserszemléletű hozzáállása javíthat a helyzeten – gondolta a király magában, miközben a napszámosok a falu végében már gyülekeztek, és a királyi vár elé vonultak kiegyenesített kasza – nélkül, mert az ugye nem volt.

A király összehívta az ország összes írástudóját: kódexmásolókat, egyházi atyafiakat, vincelléreket, szatócsokat, patkoló kovácsokat, kerekasztal mellé ültette és arra kérte őket, tegyenek javaslatot a földművelés megreformálása érdekében. Ugyanakkor utasításba adta: olyan megoldások szülessenek, amely során úgy tűnik, mintha megértenék a napszámosok problémáit, de valójában továbbra is eke nélkül szántsanak, és télen arassanak.

A bíró megtalálta a megoldást. Elküldte leányát a napszámosok vezetőihez:

a_biro_leanya.jpgAz aratás megkönnyítése érdekében a napszámosok minden télen plusz egy hónapig arathatnak. De hogy érezzék a bíró nagylelkűségét, a már két hónapnyi aratási lehetőségből három napot földműveléssel és növénytermesztéssel is tölthetnek. Az okos leány ígéretet tett arra, hogy a király hamarosan új rendeletet alkot, amely kimondja, a palántákat ezentúl nem fejjel lefelé, hanem vízszintesen kell elültetni.

A napszámosoknak pedig mit volt mit tenni, lehajtották a fejüket, és folytatták a munkát.

Itt a vége, fuss el véle.

 

És mi a mese tanulsága? (folyt. köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://egesznepemetfogom.blog.hu/api/trackback/id/tr5011775561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása