Az oktatás és ami helyette van.

Egész népemet fogom

Egész népemet fogom

Miniszter Úr, még mindig úgy gondolja, hogy minden rendben van?

2016. december 06. - Egész népemet fogom...

Átnéztem a korábbi jegyzeteimet az OECD-ről és a PISA-ról, hiszen a szép emlékű Nemzeti Tankönyvkiadó megbízásából mintegy tíz évvel ezelőtt pedagógus-továbbképzéseket tartottam a kompetenciafejlesztés témakörében. Már akkor felhívtam kollégáim figyelmét a PISA-mérések eredményeire és azok jelentőségére, hiszen már akkor sem voltak fényesek.

És azóta eltelt tíz év!

TÍZ ÉV!

Olvasás közben szembejött velem néhány vázlatpont az OECD történetéről, feladatairól, céljairól, amelyek között megtalálható „az esélyegyenlőség, a méltányosság, és a kirekesztéstől vagy megkülönböztetéstől mentes oktatás” mondat is. Átfutottam a PISA-t is: 15 évesek, reprezentatív minta; szövegértés, matematikai logika, természettudományos gondolkozás, háromévente: mindig más terület a hangsúlyos (ha jól számolom, 2015-ben a természettudományos gondolkodás volt a fókuszban).

Az a baj, hogy a régi jegyzetem első és második idézett mondata nem ér össze. Miért is? Vegyük csak sorra, mi is a baj a NER oktatási rendszerével, és mindezt a NER módszertanával, hátha így könnyebben érthető lesz azok számára is, akiket érint:

2010-ben az új taktika, a védekező felállás, bizony társadalmi igény volt, hiszen úgy látszott, hogy a koncepció nélküli támadó játék csak káoszhoz, végül pedig vereséghez vezethet. Mit tett a Hoffmann-Czunyiné-Palkovics szövegtségi kapitányi hármas? A magyar oktatás egyébként is tohonya csatársorát, középpályásait és védőit beállította a kapuba, hátha így nem kapunk ki.

Akkor tényszerűen is:

2013-ban az új Nemzeti alaptanterv és a hozzá tartozó kerettantervek úgy születtek meg, hogy a kormány szakértői valamiért teletűzdelték fölösleges és használhatatlan ismeretanyaggal ezeket a dokumentumokat, közben természetesen a varázsszavakat benne hagyták, úgyhogy a nevelés és az oktatás látszólag a kompetenciák köré rendeződött. A gyakorlatban ez a következőképpen fest: ezt az információmennyiséget csak úgy lehet letolni a gyerekek torkán, ha frontálisan tartjuk a legtöbb tanóránkat. És mire nem marad idő? A kompetenciafejlesztésre. 0-1. Esélyünk sincs.

Felnőtt az ún. netgeneráció. Ha akarjuk, sem tudjuk őket arra nevelni, hogy az információk ismerete érték, mindent meg tudnak keresni a neten, gyorsabban, ügyesebben, mint Balog államtitkár úr. 0-2.

A diákok óraszámát megnövelték, ezáltal nemhogy fejlődött volna a kompetenciájuk, de a fáradtság miatt az ismeretátadás is botladozik. Elveszítettünk egy egész nemzedéket 0-3.

22-ről 26-ra nőtt a pedagógusok tanóraterhelése, ezzel a minőségi munka is szinte lehetetlenné vált. 0-4.

A központosított oktatásirányítással a helyi közösségek önrendelkezése megszűnt, ezzel az érdekeltsége és a motivációja is. 0-5.

A központosítással rengeteg pénzt vettek ki az oktatásból, pénz nélkül pedig nem lehet jó az oktatási rendszer. Milyen kormány az, amelyik nem áldoz a gyerekekre, a jövőre? 0-6.

A már 2010 előtt meglévő esélyegyenlőtlenséget tovább mélyítették és mélyítik a mai napig azzal az attitűddel, hogy a szegregáció jó is lehet. 0-7.

Bíró Spori, fújja már le ezt a meccset!

Mit is kell akkor hát tennünk? Kínosan magyarázkodnunk, ahogy azt az EMMI teszi, és a TIMMS-re mutogatni, hogy ott minden rendben van? A TIMMS azt méri, hogy az ismeretanyagot átadtuk-e. Igen, kínkeservesen, de átadjuk. Ha át tudjuk. Aztán mire megy vele a gyerek, ha alkalmazni nem tudja?

  1. Teljesen új struktúrát kell kialakítani a szükségletekből kiindulva, az oktatásba pénz kell.
  2. Új, a műfaji sajátosságainak megfelelő, az egész életen át tartó tanulást prioritásként kezelő Nat és kerettantervek kellenek, és ki kell dobni az avítt fogalmakat, mint pl. „tananyag”, az oktatásba pénz kell.
  3. A kompetenciafejlesztéshez eszközök kellenek. Digitálisak és analógak, az oktatásba pénz kell.
  4. A kompetenciafejlesztéshez idő kell: radikálisan csökkenteni szükséges a pedagógusok óraszámát, ez pedig új státuszokat jelent, az oktatásba pénz kell.
  5. Iskolai autonómiára van szükség , az oktatásba pénz kell, méghozzá helyi szinten.
  6. A legjobbakat csak úgy lehet a pedagógusi pályára csalogatni, ha kiváló és szelektív a képzés, valamint versenyképes a fizetés, az oktatásba pénz kell.
  7. Az esélyegyenlőség megteremtése különösen sokba kerül, az oktatásba pénz kell.

Ha ez a hét feltétel teljesül, akkor ki tudunk egyenlíteni (még mindig nem nyertünk!). Ameddig ez nincs így: „kis pénz, kis foci”.

 Pukli István

A bejegyzés trackback címe:

https://egesznepemetfogom.blog.hu/api/trackback/id/tr1712028515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2016.12.07. 08:17:21

@maxval bircaman BircaHang szerk: Nyugtasd csak magad!

Rendesebb országban nem kérdéssel döntik el, hogy valaki drogos vagy sem. Nem tudom, te milyen iskolába jártál és a gyerekes milyenbe járnak, de nálunk bizony komolyan vette mindenki az össze s tesztformát. Elhiszem, hogy szakmunkásképzőben nem így van, de régen is kérdezték azokat is, vagyis összehasonlítható a dolog. Hacsak nem azt állítod, hogy most sokkal hülyébbek a gyerekek, mint tizenöt éve (más országokban meg okosabbak), amikor sokkal jobb eredményeink voltak. Akkor meg tulajdonképpen azt mondod, nem jó a nevelésük. És körbeértünk.

FF 2016.12.07. 08:18:18

Látom, a pártközpontban kiadták, hogy ma mindenki a PISA-tesztet bagatellizálja.

ebella 2016.12.07. 08:20:34

@maxval bircaman BircaHang szerk: Hirtelen felesleges lett, mert a Fidesz olyan visszajelzést kapott, hogy szar amit csinálnak. pedig szóltak nekik sok tízezren. A feleségem is aki tanár. Szartak rá, teljesen idiótákat ültettek a nyakukba, ma azok kérik számon mit és hogy tanítanak. Most lám megvan az eredmény, és már nem is érdekes. Mint a létminimum számítás.

ebella 2016.12.07. 08:23:19

@FF: Hát ha a tükör nem szép képet ad, akkor ki kell baszni! Itthon már a fele munkát elé is végezték, hogy csak a seggnyalók hangja kapjon nyilvánosságot. De aki beszél idegen nyelveket, azokat elég nehéz elzárni az infótól. Nem véletlenül képeznének több szakbarbárt és kevesebb diplomást.

VadMacs 2016.12.07. 08:27:20

@maxval bircaman BircaHang szerk:
>Az egész valóban felesleges

Ennyi.
Te csak a törpeführernek hiszel, meg a felcsúton megrendelésre gyártott statisztikáknak, tudjuk jól. Azért csak égesd magad, elvégre ezért fizetnek.

Midnight Run 2016.12.07. 08:27:54

@Phteven: Sajnos tudom. Mégis leírom, hátha látja a nagyérdemű, hogy nemcsak a Fidesz zsoldosok vannak.

Egyébként nagyon megszaporodtak mostanában. Lecsorgott nekik is egy kicsi a nyugdíjasok Bőzsijéből?

Trackers 2016.12.07. 08:29:43

@Egész népemet fogom...:

Nem válszoltál arra kérdésre, hogy hogyan fognak a teljesen más tanrend alapján oktatott diákok egy adott közpiskolában egy osztályban járni, anélkül hogy 1 év elmenjen azzal, hogy közös alapokat, tudás bázist hoznának létre.
A 10-20 féle egyedi oktatási irányzat által oktattt 30 gyerek.

És mi van ha nePalkovics mondja meg mit kell közösen tanulni, hanem a tanárok választják ki, monjuk demokratikus szavazás formájában ?
Az se jó ?

ebella 2016.12.07. 08:34:53

@Trackers: Hogy csinálják ezt más országokban? Ahol mellesleg sokkal jobbak az eredmények.

Talán nem vernek annyi felesleges adatot a gyerekek fejébe az informatika korában, inkább arra készítik fel őket, hogy minden változik nagyon gyorsan és ők is legyenek képesen a gyors változásra? Azért mert a tananyag húsz-ötven százaléka ugyanaz (törzsanyag, vagy mindenképpen megtanulandó, mint a honfoglalás, vagy ez Egri Csillagok) , a többi nyugodtan lehet más. Ahogy itt is volt régen. És mégis jobbak voltak az eredmények.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 08:35:24

Puklikám ?
Most lesz forradalom vagy nem ?

Bár most hogy legutóbb a nagy Gyurcsányt is kritizálni merészelted, meg kijelentetted hogy a ballibek is szarok, vagy még szarabbak is, engem ugyan kíváncsivá tettél, de a ballibeknél leírtad magad.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 08:38:28

@VadMacs:

Te csak a nyugati kémközpontok, liberális megrendelésre gyártott álstatisztikáinak hiszel.

ebella 2016.12.07. 08:39:16

@Ballib cenzúrázók réme 19: Ha azt hiszed, hogy csak a baloldal és a liberálisok elégedetlenek az oktatással, akkor butább vagy mint amilyennek elsőre kinézel. Tudom, azt verik a fejetekbe a pártpropagandával, de messze nem így van.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 08:39:31

@ebella:

A háttérhatalom célja: robotokat gyártani a gyerekekból. Nos, mi ebből nem kérünk.

ebella 2016.12.07. 08:51:07

@maxval bircaman BircaHang szerk: Épp az Orbán próbálja azt tenni. Más nem tanítanak természettudományos tárgyakat a szakácsoknak, csak mai szakmájukba vág. legyenek minél hülyébbek, minél olcsóbbak és minél kezelhetőbbek, hiszen szűklátókörűnek próbálják nevelni őket. Épp ez az mait most kimutattak (az anyagot vissza tudják mondani, de nem értik), hogy jól működni látszik, a Fidesz kedve szerint.

Kezdetek olyanok lenni mint anno a bolsik. Azok találték ki, hogy amit te csinálsz, azt fogd az ellenfeledre. A nép tanulatlanabb része beszopja. Nem véletlen, hogy a max nyolc általánost végzettek közt a bolsik és a Fidesz a listavezető mint legkedveltebb párt.

ebella 2016.12.07. 08:51:49

@ebella: Más nem...helyesen: Már nem..

kun andras 2016.12.07. 08:52:50

Ha a Pisa-teszt eredménye alapján tanárok jegyet is adnának a diákoknak, akkor egészen más lenne az eredmény. Így nem lehet világos, hogy valakinél azért rossz -e az eredmény, mert ennyit tud, vagy azért mert nem vette komolyan a tesztet. Tedd a szívedre a kezed! Ha neked azt mondták volna az általánosban, hogy itt egy teszt, semmi következménye nem lesz ha hülyeséget írsz bele, te komolyan vetted volna? Ugyanolyan komolyan, mint egy dolgozatot, ami után jegyet kapsz?
Mellesleg, kitöltetném a tesztet a háborgókkal. Kíváncsi lennék az eredményre. :D

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 08:55:44

@ebella:

Liberalizmis és tágos látókör - ezek egymásnak ellentmondó fogalmal-

ebella 2016.12.07. 08:56:50

@kun andras: Nem az általánosban írják.

De mivel az 2000-ben is így volt, összevethető, hogy akkor az első harmad közepén voltunk, most meg az utolsó negyedben. Van aki már ráébredt, hogy ez nagyon rossz érv, ez a gyerekek szarnak rá.:)))

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 08:57:49

@ebella:

Én tudom hogy nem csak a ballibek elégedetlenek.

Ám az oktatás szétverésében jelentős szerep jutott az MSZP-SZDSZ komránynak, Magyar Bálint vezetésével.

Az iskolák bezárásában, és forrás kivonásban pedig Gyurcsány Ferencnek.

Azaz egy dolog bizonyos.
Bármennyi is a probléma, abban igaza van Puklinak, hogy a ballibekre nem érdemes a rendbetételt bízni.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 09:00:36

@ebella:

Miért hazudsz ?

Egyrészt tanítanak a szakácsoknak természettudományi tárgyakat is, pl matekot.

Másrészt 15 éves gyerekeket mérnek a PISA tesztben, azaz az általános iskolából 1 éve kikerült diákokat, akik életük első 4 évében az MSZP-SZDSZ oktatás szétverése közepette tanultak 2006-2010 között.

John Doe3 2016.12.07. 09:01:11

@kun andras: Ez pontosan jellemző a magyar észjárásra, és a magyar sikertelenség okaira: "ha valamit rosszul is csinálhatsz, csináld rosszul!". Nagyobbaknak: " ha nem, akkor is!". Meg is látszik az eredménye! Azon azért el kellene gondolkodni, hogy mondjuk a lengyelek, a szingapuriak és sok más miért vették komolyan a tesztet (ha már ez az aktuális ideológia, hogy "ki tudtuk mi volna tölteni, de nem vettük komolyan").

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.12.07. 09:02:57

@Jakab.gipsz: "Pukli hamis portékával kufárkodik úgy mint az a hibbant Soros."

A CEU is milyen sikertelen!!! meggyoztel...

ebella 2016.12.07. 09:03:05

@ebella: @maxval bircaman BircaHang szerk: Szerintem neked fogalmad nincs a liberalizmusról, legfeljebb arról, amit már a kisebbségvédők annak hívnak. Már ez a szöveg magában is komoly képzetlenségre utal.

De részedről csak terelés. Miért vette ki a Fidesz a természettudományokat a szakmunkásképzők tanterveiből és miért csökkentette azok óraszámát a szakközépiskolákban, ha ők műveltebb emberek nevelésében érdekeltek? Ezt magyarázd meg, hogy hogyan illik egybe? Mert ma éppen ez történik. És nem a libsik csinálják, nem is a bolsik.

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.12.07. 09:04:27

@maxval bircaman BircaHang szerk:

Nem szabad komolyan venni a Píza tesztet! Az a liberalisták által manipulált áltudományos népi agymosást mutatja. Minél több pont, annál nagyobb agymosást kaptak a szegény gyerekek.

Orbán Viktor országa megmutatta, hogy nálunk ez pontszám olyan pici, hogy szinte nem is létezik. Erre lehet jövt építeni!

ebella 2016.12.07. 09:06:39

@Ballib cenzúrázók réme 19: Szóval nem csökkentették az óraszámot a közismereti tárgyakból és nem csak azokat hagyták meg ami a szakmába vág. És én hazudok? Elég primitív a szöveged. nem nagyon lehet komolyan venni.

Vagyis nem általános iskolásokat, ahogy mondtam. Köszönöm, hogy legalább utána néztél. Már nem halsz meg hülyén.

Baszkikám 2016.12.07. 09:07:03

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"A háttérhatalom célja: robotokat gyártani a gyerekekból. Nos, mi ebből nem kérünk. "

Na hoppá! Mi ez a hirtelen pálfordulás kérem szépen?
Eddig körömszakadtáig védted a zorbáni oktatáspolitikát, melynek a célja, hogy gyárakban dolgozó, érdemi gondolkodásra képtelen, robotokat neveljen a gyerekekből.
Miért gondoltad meg magad egyik pillanatról a másikra?

A PISA teszthez való hozzáállásotok pedig kísértetiesen emlékeztet arra, amit a nemzetközi hitelminősítőkkel kapcsolatban hallhattunk tőletek, mikor éppen lefelé minősítgették az ország gazdaságát.
Akkor dilettánsok gyülekezete voltak, akik véleménye mit sem számít a nemzetközi gazdasági életben, akik a nagyképűségük miatt nem látják, hogy a magyar gazdaság dübörög.
Bezzeg a felminősítéseknél vezető hírekben olvashattuk, hogy ezek a rémfontos intézetek, akiknek a véleménye döntő fontosságú a nemzetközi gazdasági életben, milyen jól látják, hogy a magyar gazdaság dübörög.
Röviden, aki kritizálja a NER-t és "vívmányait" az nyilván mind hülye.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 09:08:40

@ebella:

Senki nem vezetett ki semmit.
Van természettudomány oktatás a szakmunkásban csak több lett a szakmai képzés.

Azért hogy az asztalos ne egy segghülye segédmunkásként kerüljön ki, aki alig ért az asztalaos munkához, hanem profi legyen a szakmában, amit 4 éven keresztül tanult.

Eddig a szakmunkásképzők semmire nem voltak használhatóak azon túl, hogy valahová bedugják a gyengébb képességű gyerekeket.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 09:09:41

@ebella:
A csökkentették és a megszüntették között óriási különbség van.

Persze te is tudod ezt, csak éppen hangulatkeltés okán hazudgálsz össze-vissza.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:10:08

@ebella:

Én a klasszikus liberalizmus ellenfele vagyok. A mai modern perverzségek csak következmények.

ebella 2016.12.07. 09:11:02

@John Doe3: Ők sem hiszik ezt igazán. És csak a legkevésbé képzettek érzik úgy, hogy ez egy komoly érv lehet, ha már egyszer kiadta a párt.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:12:32

@Baszkikám:

A nemzetközi hitelminősítés politikai alapú.

Orbán aláírta a TTIP-t, azonnal felment Mo. pontozása, észrevetted ezt?

A hitelréting egyetlen dolgot jelez: a fináncoligarchia éppeni véleményét, nem valós teljesítményt.

ebella 2016.12.07. 09:12:38

@maxval bircaman BircaHang szerk: Akkor meséld el, hogy mi a klasszikus liberalizmus. És miben vagy az ellensége! Ez így nagyon kevés. Duma.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:15:26

@ebella:

Nagyon röviden a liberalizmus alapelvei:
- az állam elhalása, de legalábbis minimálisra szorítása,
- materialista alap, a szellemiek kiszorítása az egyéni szférába,
- a szabad piac képes a dolgokat rendben tartani,
- egyenlőség az emberek között, az anyagiakat leszámítva,
- a racionális emberi önzés pozitívum.

ebella 2016.12.07. 09:16:25

Ballib cenzúrázók réme 19: Szépecsém! Pár sorral feljebb írtam, hogy csak azt hagyták meg (részben) ami a szakmához kell. Mit tehetek én róla, hogy elfelejted tíz perc alatt, vagy nem érted meg. Nem fogok minden információt a maga telességében minden percben leírni, a csekélyebb értelműek kedvéért! Vagy megszoksz, vagy megszöksz. Nekem teljesen mindegy.

ebella 2016.12.07. 09:22:02

@maxval bircaman BircaHang szerk: Hol találtad ezt?

Íme egy magalapozottabb, de összefoglaló megközelítés, csak mert látom hajlandó vagy tanulni! Elolvastad, utána elmondod, mi nem tetszik benne!

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_modern_politikai_iranyzatok_kialakulasa/

ebella 2016.12.07. 09:27:43

@maxval bircaman BircaHang szerk:

"A liberalizmus legfontosabb értéke az egyéni szabadság. A liberális gondolkodók szerint az ember erkölcsös, tudatos és szabad lény. (A konzervatívok pesszimista emberképével szemben ez optimista emberkép.) Mindenki szabadon választhat jó és rossz között, ezért mindenki egyaránt felelős tetteiért, és mindenkit egyenlő méltóság és ugyanazon emberi jogok illetnek meg."

Csak egy rövid idézet a fenti. Te meg azt mondtad: "Liberalizmis és tágos látókör - ezek egymásnak ellentmondó fogalmal-" "A háttérhatalom célja: robotokat gyártani a gyerekekból. Nos, mi ebből nem kérünk."

Hát,............

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.12.07. 09:28:37

menjetek ki az utcára...nézzétek meg a zemebereket.na
ezek szaporodnak...
szarból nem lehet várat építeni.
persze ettől függetlenül az oktatáspolitika sis vacak, ne értsetek félre ELŐTTE is az volt.
de azért vessük már fel az OKTATÓ és a TANULÓ felelősségét is
nem orbán ül be tanitani, vagy nem ül be tanulni...

Baszkikám 2016.12.07. 09:30:04

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"A hitelréting egyetlen dolgot jelez: a fináncoligarchia éppeni véleményét, nem valós teljesítményt. "

A lényeg nem ez, hanem a kettős mérce:
Mikor leminősít- fúj velejéig rohadt, korrupt, hazug, jelentéktelen.
Mikor felminősít A nemzetközi gazdaság meghatározó intézményei.

Ééééteeed?

Érted te persze, de megvonnák a fizudat, ha elismernéd

ebella 2016.12.07. 09:32:14

@Ballib Cenzúrázók Réme 11: Ez igazán szánalmas. Főleg, amikor a mások gyűlölködéséről értekezel.

Hajrá Jobbik, hajrá magyarok!

sas70 2016.12.07. 09:33:11

Felcsökkentünk baszki és a haza fényre derül! De nem számít, mert mi megyünk előre a szocialista úton. Ja nem, már NER van, mindegy!

ebella 2016.12.07. 09:34:22

@FILTOL: Igaz, ez sokak hibája, nem csak a Fideszé. De azért tizenöt éve még az élbolyban voltunk, most meg a sereghajtók közt. Az azért jelent valamit, főleg, ha ugyanazokat tesztelték.

sas70 2016.12.07. 09:34:31

@Ballib Cenzúrázók Réme 11: "te sötétben bujkáló rémhírterjesztő ellenforradalmár reszkess!"

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:35:36

@ebella:

Nem rossz, de nem helyezi megfelelő kontextusba az egészet.

Korunk 3 fő eszméje a kommunizmus, a liberalizmus és a nacionalizmus.

Bár manapság a liberalizmus számít a “progresszív” eszmének, valójában ez a legrégibb a 3 közül.

Mind a nacionalizmus, mind a kommunizmus későbbi eszme, melyek a liberalizmussal szemben jöttek létre. A liberalizmus alapja az egyén, míg a nacionalizmus és a kommunizmus alapja a közösség – a nacionalizmus esetében ez nemzeti/faji alapú, míg a kommunizmus esetében osztályalapú.

A kommunista eszme és a liberális eszme között a távolság valamivel nagyobb, mint a nacionalista eszme és a liberális eszme között. Ennek oka az a tény, hogy a korai liberalizmus maga is nacionalista volt sok tekintetben, pontosabban volt egy nacionalista és egy kozmopolita verziója. A nacionalista verzió nevezhető egyszerűen “francia” verziónak is, ez az a liberalizmus, mely a XVIII. végi Franciaországban jött létre: lényege a nemzetállamok keretein belüli liberális rend megteremtése, míg a kozmopolita változat a “brit” verzió (ez korábbi a franciához képest). A kettő között az alapvető különbség: a nacionalista liberalizmus erős nemzetállapot akar építeni, legalábbis ideiglenesen, amíg a liberális rend győz, mert ezt tekinti a liberális rend kifejlődése ideális keretének, míg a kozmopolita liberalizmus rögtön a világállam felé törekszik, a nemzetállami kereteket akadálynak tekintve.

A liberalizmus lassan eltolódott a kozmopolita verzió felé, ez a XIX. sz. végén és a XX. sz. elején következett be, korábban éppen a nacionalista verzió volt a fő változat. (A magyar Kossuth Lajos pl. nacionalista liberális volt, s ebben nem tért el semmiben kora fősodrú liberalizmusától.)

A liberalizmus nacionalista verziója ma jellemzően konzervatívizmus néven szerepel, de nem szabad elfelejtenni: ez NEM antiliberális konzervatívizmus, hanem a liberalizmuson BELÜLI konzervatívizmus, másképp konzervatív liberalizmus esetleg nemzeti liberalizmus.

Az antiliberális nacionalizmus ettől különálló jelenség, bár eredetében ugyanonnan származik azonban. A liberalizmus nacionalista irányzatának erős csökkenése kellett ahhoz, hogy ez az önálló nacionalista irány létrejöhessen. Ez nagyon érdekes dolog, hiszen így az eredetileg mindenképpen liberális nacionalista eszme szembefordult eredetével. A liberalizmus előtti korban ugyanis nacionalista eszme nem létezett. Azt lehet mondani leegyszerűsítve, hogy a nacionalista eszme arra épül, hogy nem tagadva a liberalizmus fő értékeit, azokat korlátozni akarja nemzeti kereteken belül, sőt egyes esetben ezt egyenesen faji alapon kívánja tenni.

Azaz egy részt van egy tiszta nacionalizmus, mely nemzeti/faji keretekben gondolkozik, s ezeken belül ismeri el a liberális alapelveket, s van egy nacionalista liberalizmus, mely elsősorban liberalizmus keretekben gondolkodik, ezekhez a nemzetállamot tekintve az ideálisnak. S végül lehetséges egy másfajta konzervatívizmus is, mely a nacionalizmus és a liberalizmus között áll, ez kombinálni igyekszik a két eszmét. Itt tulajdonképpen fokozatokról beszélhetünk.

A kommunizmus elutasítja liberalizmus mindkét verzióját és természetesen az önálló nacionalista irányt is.

Közös vonás a liberalizmusban és a nacionalizmusban: a szabad piacban való hit, mely – akár elsőrendű tényezőként, akár másodlagos tényezőként – képes rendezni a társadalmat. A kommunista eszme számára a szabad piac csupán a gazdasági hatalommal rendelkezők uralmának álarca. A nacionalizmus tulajdonképpen a liberális anyagi egyenlőtlenség természetes mivoltát kiterjeszti a nemzeti közösségek közötti viszonyokra is, azaz vannak tehetségesebb és tehetségtelenebb népek/nemzetek, így köztük meglévő különbségek természetesek és nem igazságtalanok, a fajelmélet pedig ez egyenesen veleszületett, biológiai tényezőkre vezeti vissza (pl. a négerek természettől fogva lusták, ezért kell rabszolgáknak lenniük). A náci fajelmélet szélsőség e tekintetben, de alapvetően ugyanez kisebb mértékben jellemző minden liberális eszmére: hiszen ez a kései gyarmatosítás alapja is.

Közös vonás a liberalizmusban és a kommunizmusban: az államnak lassan meg kell szűnnie a társadalmi fejlődés során, a kommunista eszme szerint az állam egy adott időpontban teljesen meg fog szűnni, helyét felváltja az önigazgató közösség, míg a liberális eszme szerint az államnak csupán minimális szerepe lehet a társadalmi rend fenntartására, minden mást a piac szabályoz (a liberális eszme nacionalista verziójában az államokból több van, az egyes államok is versenyeznek egymással piaci alapon, míg a liberális eszme kozmopolita verziójában a végső stádium egy minimalista világállam). Ezekkel szemben a nacionalizmus szerint az erős állam alapvető érték, ez adja az egyéni megvalósulásának egyetlen lehetséges keretét.

Közös vonás a nacionalizmusban és a kommunizmusban: az egyén megvalósulásának ideális kerete a közösség, míg a liberalizmus szerint a közösség mindenképpen csak ideiglenes kényszer.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:36:46

@Baszkikám:

Ez csak politikai propaganda, mit komoly ember nem hisz el.

A lepontozás és a felértékelés UGYANÚGY nem valós tény a gazdaságról.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:40:02

@ebella:

"A liberalizmus legfontosabb értéke az egyéni szabadság. A liberális gondolkodók szerint az ember erkölcsös, tudatos és szabad lény. (A konzervatívok pesszimista emberképével szemben ez optimista emberkép.)"

Szimplán nem igaz. A liberális gondolkodók nem egységesek ebben. Míg pl. Hobbes szerint az ember alapvetően rossz (bár ez nem természetéből adódik, hanem a körülmények adta kényszerből), addig pl. Locke szerint alapvetően jó.

Milyen konzervatívok? A liberális-konzervatívok? Ők eleve egy irányzat a liberalizmuson belül.

Miféle ökörség ez?

ebella 2016.12.07. 09:40:26

@maxval bircaman BircaHang szerk: Én a liberalizmus alapelveiről kérdeztelek, te meg betettél egy mai agyament írást, amit nyilván nem te követtél el.

De én azt állítottam, fogalmad nincs az eredeti liberalizmusról, és ezt most is fenntartom. Elolvasni sem vagy hajlandó amit tudni kéne róla, inkább egy hagymázas párideológust idézel. Tipikus Fideszes.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:44:59

@ebella:

Saját magamat idéztem, ez egy részlet az én egyik cikkemből.

Leírtam a liberalizmus alapelveit. Én az alapelvek miatt vagyok antiliberális, s nem az idei homokbüszkeség menet miatt, bár azt is ellenzm, de az csak következmény.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 09:45:56

@ebella:

Olvass, művelődj, elolvastál 1 darab cikket, s azt szentírásként nyomod... ne viccelődjünk már...

kommenter 2016.12.07. 09:53:05

Amit Ti itt műveltek, az kész vicc. Nick nevek variálása folyamatosan. De ugyanaz a bér-trollnok banda. Értelmetlen pártviták, jelentőségük a zéró és az origó között van. Mezei szájkarate. Kilépek...

ebella 2016.12.07. 09:53:09

@maxval bircaman BircaHang szerk: Hogyne fideszipari- szakmunkás elvtárs, hogyne. Te már csak tudod.

Én nem fogok veled, de igen, de nemet játszani. Aki érti jó, aki nem az legyen fideszes és használja szitokszóként a liberálist (nem baj ha hülyeséget beszél, az Orbán kiadta a parancsot, és kész), noha fogalma az aztán igazán nincs róla. Az se baj, ha maga az Orbán és egy jó évtizedig liberálisnak hazudta magát, előtte meg kommunista volt. Mindig ahol egy kis pénz látszott.

Én maradok a hajrá magyarok, hajrá Jobbik mellett. De úgy, ahogy egy tanult, művelt embernek illik. Nem ahogy az átlagos enyhén sötét propagandista szerint kellene!

ebella 2016.12.07. 10:00:28

@maxval bircaman BircaHang szerk: A te cikked. Hogyne. Melyik lapban is jelent meg? Csak nem a saját oldaladon, amilyet akinek ingerenciája van egy fél nap alatt összehoz bárki? Komolyan szánalmas, ahogy valami szaktekintélynek próbálod magad kiadni, mert a saját honlapodra megírt, középiskolás dolgozat szintű "tanulmányod" megjelent. Megjelent, mert odaírtad. Inkább diplomát kellett volna szerezned! Többre mennél vele, mint ezzel a savanyú önkielégítéssel.

rasztaszív 2016.12.07. 10:04:16

@ebella: még mindig nem értitek a jelenség lényegét.ez egy klerikálfasiszta barom,neki azért van útban a liberalizmus,mert ez hozza az őket sújtó szekularizációt.egy pióca,aki vért akar.a fidesz neki csak az az aktuális világi szerveződés,amelyik éppen hajlandó elárulni a népét,és kiszolgáltatni az ő parazitizmusuknak.

ebella 2016.12.07. 10:08:17

@rasztaszív: Nem mondom, hogy nem értem mit írsz, sőt még talán lehet is benne valami. De lehet, hogy csak simán jól él a marhaságaiból. A Fidesz bulgáriai rezidense, akinek részt kell venni a kinti, meg az itthoni propagandamunkában, cserében nem kell dolgoznia. Ős ezt választotta. de az igazságot talán soha nem tudjuk meg. Hogy őszinte legyek, annyira nem is érdekel. Nála sokkal rosszabbak, primitívebbek is vannak százszám.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 10:47:55

@ebella:

"az legyen fideszes és használja szitokszóként a liberálist"

Nem vagyok fideszes. S sosem használom a "liberális" szót szitokszóként.

"maga az Orbán és egy jó évtizedig liberálisnak hazudta magát, előtte meg kommunista volt"

Szerintem valóban liberális volt.

"Mindig ahol egy kis pénz látszott."

Ha így lenne, ma is liberális lenne.

"Én maradok a hajrá magyarok, hajrá Jobbik mellett."

Én meg nem. Egyik pártnak se vagyok a híve.kellene!

nu pagagyí 2016.12.07. 10:48:29

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"Nagyon röviden a liberalizmus alapelvei:
- az állam elhalása, de legalábbis minimálisra szorítása,
- materialista alap, a szellemiek kiszorítása az egyéni szférába,
- a szabad piac képes a dolgokat rendben tartani,
- egyenlőség az emberek között, az anyagiakat leszámítva,
- a racionális emberi önzés pozitívum."

Minden más rendszer a börtönöd.

De konkrétan a tételeidhez:
- Állam. A liberálisok nem akarják az állam elhalását, hiszen az állam egyik legfontosabb feladata, hogy vigyázzon a szabadságjogaidra, meggátolja, hogy egyesek kitulajdonítsák azt, ami téged illet. Fontos feladat, hogy elősegítse a becsületes versenyt és biztosítsa minden fiatalnak a megfelelő oktatást, képzést, hogy részt tudjon benne venni. A liberális állam a polgárok közös műve, akik nem félelemből tisztelik, hanem azért, mert ők alkotják a szabályait. Helyetted az állam nem akar sem vállalkozni, sem imádkozni. Utóbbiakat te gyakorolhatod szabad belátásod szerint. A liberálisok tehát kicsi, de erős államot akarnak, ami nem köti béklyóba az embert, de megad minden segítséget, hogy mindenki boldogulhasson önerőből. A liberális állam tehát ideológiamentes, mindenki szabadon hódolhat a kényszerképzeteinek, mit tekint szentnek - a kancsó fülét, vagy Hitler bajuszát , mindaddig amíg nem árt másnak a hóbortjával. Na és pont a bigott megszállottak miatt kell erősnek lennie az államnak.

- A szellemiek (feltételezem a hitre gondolsz) civil szférába űzése természetes, ugyanis közös állama a polgároknak csak olyan lehet, amely tiszteletben tartja mindenki hiedelmét. Nem gyengíti az államot, ha nem szószékről hirdetik az igét, vagy terrorral a kötelező ideológiát. Utobbi tárgyban tanulmányozd a második világháború történéseit. A tudomány viszont fontos egy liberális államban, de minden polgár számára is. Hit és babonák helyett a megalapozott érvelés a közös nyelv.

- A szabad piac képes a dolgokat rendben tartani. Így igaz, azzal a nem elhanyagolható állami feladattal, hogy biztosítania kell a lehető legnagyobb versenyt minden téren, mivel az nyújt mindenkinek lehetőséget, hogy élhessen képességeivel. A lehető legnagyobb verseny akkor van, ha az állam kordában tartja a monopóliumokat (például feldaraboltatja, ha rátelepszik egy piaci szegmensre és már gátja az innovációnak,, lásd még erős állam szükségessége).

- Csak a kommunizmus tűzte ki minden ember anyagi egyenlőségét, amit meg is valósított, sajnálatos módon elég alacsony színvonalon (mármint a Szovjetunióban, nálunk szerencsére nem jutottak el a legfelsőbb fokig). A liberális és más egyenlőtlenséget engedélyező rendszerek közt az az alapvető különbség, hogy egy liberális államban nem gazdagodhatsz meg sógor-koma alapon, vagy seggnyalással és hangos tapsikolással. Teljesítened kell, a teljesítményedet pedig mások a saját pénzükkel ítélik meg saját szabad belátásuk szerint. A gazdagság egy liberális államban a tehetség mércéje.

- A racionális emberi önzés. Nem jól érted, mit mondanak erről a liberálisok. Nem pozitívum ez, hanem természetes emberi adottság, amit meg ugyan lehet erőszakolni (lásd kommunizmus), de nem érdemes. A liberálisok arra törekednek, hogy mindenkinek az önzése társadalmi hasznossággal párosuljon. Nyilván szeretnél gazdag lenni és családodat is a legjobb körülmények közt tudni. A liberálisok nem akadályozzák ezt a törekvésedet, de olyan szabályokat alakítanak ki, hogy ehhez piacon mérhető, vagy más objektív mérce szerinti teljesítményt kell nyújtanod. Így leszel hasznos a társadalomnak. A legjobban működő objektív mérce természetesen a piac, de a nem piaci (tudomány, művészet) szférák esetében is objektivitásra törekszik, mondjuk az adott terület önszerveződő testületeinek döntéseire.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 10:54:35

@nu pagagyí:

"Minden más rendszer a börtönöd."

Ez a te szubjektív nézeted.

"A liberális állam tehát ideológiamentes"

Nem az. Liberális ideológiájú.

"A szellemiek (feltételezem a hitre gondolsz) civil szférába űzése természetes, ugyanis közös állama a polgároknak csak olyan lehet, amely tiszteletben tartja mindenki hiedelmét."

Kivéve a liberális tant, ami bezzeg kötelező...

"A szabad piac képes a dolgokat rendben tartani."

A gyakorlat nem ezt mutatja...

"Csak a kommunizmus tűzte ki minden ember anyagi egyenlőségét, amit meg is valósított, sajnálatos módon elég alacsony színvonalon"

A liberálisok kimondták, mindenki legyen egyenlő, az anyagiakat leszámítva. Ez egy indokolhatatlan nézet. A kommunistáké legalább koherens.

"egy liberális államban nem gazdagodhatsz meg sógor-koma alapon, vagy seggnyalással és hangos tapsikolással"

Dehogynem. Szinte minden nagy vagyon alapja ez.

"A gazdagság egy liberális államban a tehetség mércéje."

Álmaidban talán.

konrada 2016.12.07. 10:55:24

A pisa teszt rosszabbodó eredményeiről mi - a magukat magyar identitásúnak tartott egyedei - tehetünk.
...mert a pisa teszt romlása nagyjából követi az ország lakosságának reproduktálódásában a nemzetiségi identitásúak arányának növekedését.
Ti. Ha egyre több az iskolában a hátrányos helyzetből induló gyerek, akiknek a családi háttér nem megfelelő arra, hogy az átlagot képesek legyenek elérni, úgy az átlag is romlani fog.
...de erről mi - klasszikusan európai identitásúak - tehetünk, mert nincs elég megszületett gyerek, hogy ezt az arányromlást kivédjük...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2016.12.07. 10:56:24

@maxval bircaman BircaHang szerk:

volt már, hogy hülye vagy mint a segg? mindegy nem lehet elégszer rádosztani.

flort 2016.12.07. 11:03:04

@Trackers: Már ne haragudj, de mit akartál mondani?

És miért pont nekem?

Egész népemet fogom... 2016.12.07. 11:05:00

@Trackers: Ügyesen dobálózunk a tudás szóval, de vajon mit jelent ez? Nem azt, amit a köznyelv ért alatta. A tudás nem egyenlő az információk bevésésével, ui. hozzátartozik azok alkalmazhatósága is. Kicsit más oldalról megközelítve: ha kompetenciafejlesztésről beszélünk, akkor nem azt mondjuk, hogy az ismereteket ki kell dobni az ablakon. A kompetencia három összetevőből áll: 1. készség/képesség; 2. attitűd; 3. ismeret. Tehát ha az a kérdésed, hogy hogyan lehet átjárható az intézményrendszer, hogyan lehet közös tudásbázis, akkor azt mondom, hogy korrekt kerettanterv kell hozzá. Méghozzá olyan, amely egy teljesen új struktúrát vonz magával, használható tudásra építve. Teszem azt pl. pénzügyi/gazdasági ismereteket, vállalkozási ismereteket tanítani, azaz közelebb vinni a közoktatást az élethez. Csak ehhez szemléletmódot kell változtatnunk. Miért? Mert az információ, amit Te tudásnak nevezel, mindenki számára hozzáférhető a neten. Épp azt kell megtanítanunk a mai gyerekeknek, hogyan tudnak eligazodni az információáradatban, amely nap mint nap rájuk zúdul. És föltehető a kérdés: mi lesz internetkimaradás esetén? Na ezért kell kompetenciákat fejleszteni, hogy bármilyen élethelyzetben képes legyen az ember alkalmazkodni a kialakult új környezethez. Legyen az atomháború vagy gazdasági világválság. Ha nem ezt tesszük, elveszítjük a jövőnket, a nemzet jövőjét. És a saját gyerekeinket tesszük parkolópályára... vagy ők minket... Ez a világ nem az a világ, amelyben Te és én felnőttünk.

konrada 2016.12.07. 11:06:11

@nu pagagyí:
"egy liberális államban nem gazdagodhatsz meg sógor-koma alapon, vagy seggnyalással és hangos tapsikolással"
"A gazdagság egy liberális államban a tehetség mércéje."

Ezt tényleg túlgondoltad, mert a liberalizmus alapja pont az, hogy minden szabad, ami nem tilos (miközben a tiltásokat próbálják a lehető legalacsonyabbra redukálni...)
Így pont a liberalizmus a legjobb táptalaj arra, hogy a sógor-koma alapon meggazdagodj, hiszen a többieknek kell erre megcáfolhatatlan bizonyítékot szolgálni - elvégre milyen liberalizmus volna az, ahol a még megalapozott gyanú alapján is. korlátoznának - és olyan törvényeket hozni, melyek olyan módon korlátozóak, hogy azokkal kiszürhetőek legyenek alapból a baráti-távolrokoni kapcsolat??

Ballib Cenzúrázók Réme 15a 2016.12.07. 11:23:04

Ezerszer elmondtuk nektek Soros ügynököknek (Orbán Viktor nem az, mert már visszafizette a pénzt a svájci bankszámlájára!), hogy Magyar Bálint megtilotta, hogy a kisemberek nbutuska gyerekeit kiskorukban meg lehessen buktatni. Ezzel a magyar gyerekek szellemi képessége meredeken megindult lefele. Hiszen ha 14 évesen a gyerek még mindig az 1. osztályban ülne, akkor megtanulta volna hogy mi akülönbség a rövid út és hosszú út között és fel tudott volna zárkózni a magyar nagytőkés osztály gyerekei színvonalára. De ezt a balliberálisok megakadályozták.

Orbán Viktor és Hoffmann Rózsa ember felettti erőfeszítéseket tettek, hogy ezt a szellemi lemaradást és generációs sokkot ledolgozzák. Megalkották a Nemzeti Alaptantervet, ami garancia volt a kisemberek gyerekeinek a rakétagyors szellemi felemelkedésére. Orbán Viktor heti 5-ször tornáztatta a gyerekeket, heti 10-szer imádkoztatta és liturgiáztatta őket és naponta 18-szor lett nekik elmondva hogy a hazaszeretet a legfontosabb dolog amit szeretniük kell.

Azonban a liberálisok úgy programozták be a kisemberek gyerekeinek az agyát 6-8 éves korunkban, hogy az majd 10 meg 12 éves koruk után még jobban butuljon, mint amennyire kellene és már csak birkáknak legyenek jók az országnak. Pont amikorra megjön a Fidesz Magyar Polgári és Kisemberpárti Part. Mintha ez jó lenne Orbán Viktornak???

Netuddki. 2016.12.07. 11:55:37

A közismert tolvajfidesz trollok ezt a fórumot is sikeresen szétoffolták, így sok értelme nincs a további eszmecserének.

Netuddki. 2016.12.07. 11:58:28

@Egész népemet fogom...: Lehet, hogy viccesnek találod, de a tolvajfidesz trollnak látszani akaró provokátor még a tolvajfidesz trollnál is rosszabb.
Rég túl vagyunk már azon, hogy a humort használjuk fegyverként az orbán rezsim ellen. Egyrészt nem értik, másrészt magasról tesznek rá, a bőrük a képükön meg vastagabb mint egy orrszarvúnak a háta.

commando 2016.12.07. 12:11:34

Egyetértek a cikk írójával, meg nem is. Sőt! Inkább nem is. Nézzük a pontokat:
1.Új struktúra kialakítása. Igaz, jogos, de ez nem pénz kérdése. Nem szégyen egy már jól működő rendszert átvenni bármely országtól. Új struktúra, DE már az óvodától kiindulva. Általános iskola 1. és 2. osztályában: ír, olvas, számol. Semmi több.
2. A NAT és a kerettantervek átírása megint nem pénz kérdése. Csupán annyi, hogy az új NAT összeállításában aktív pedagógusok legyenek a főszereplők, politikai hovatartozás NÉLKÜL!
3.Új taneszközök, nos igen, ehhez tényleg kell pénz!
4. Óraszámok csökkentése? A tanévet június 30-ig ki kell húzni, felesleges tananyagokat és órákat törölni, máris megy a dolog PÉNZ NÉLKÜL.
5. Iskolai autonómia? Milyen szinten? Mennyire? Hogyan? Ha az önkormányzat a fenntartó, beszélhetünk-e autonómiáról?
6. Új pedagógusok a pályán? Kevesen hinnék el, de ez talán a legneuralgikusabb pontja a rendszernek. Egyáltalán nincs semmilyen felmérés, hogy adott esetben az egyetemet elvégzett fiatal ALKALMAS-E pedagógusnak . Ehhez nagyon kevés az egyetemen szerzett tárgyi tudás. A pedagógusok a legdrágább alapanyaggal dolgoznak. Ma is tele van a pálya a tehetségtelen, értéktelen pedagógusokkal. Tehát ez sem pénz kérdése.
7. Esélyegyenlőség megteremtése? Ez csak akkor igényel pénzt, ha túllihegik ezt a témát. Óvodából elindulva, egy új rendszerben gondolkodva az esélyegyenlőség önmagát teremti meg.

Természetesen azért pénz kell, sokkal több, mint amit ma az oktatásba juttat az állam. DE, biztos vagyok benne, hogy csak pénzzel ez a helyzet nem kezelhető. Az egészségügy sem szárnyalna, ha több pénzt pumpálnának bele. A pénz hiánya ma a legtökéletesebb spanyolfal. Mögé bújva bármire rá lehet vágni, hogy rossz, nem működik, hibás...... no de ennyi pénzből???? Mindezt 35 éve a pályán lévő pedagógusként gondolom így!

konrada 2016.12.07. 12:11:49

@Tibi !:
Valóban igazad van - és most trollkodni fogok - tényleg megjelentek itt olyanok, akiknek az összes érdemi hozzászólásuk ennyi volt ehhez a témához:
"tolvaj.... trollok ezt a fórumot is sikeresen szétoffolták, így sok értelme nincs a további eszmecserének.

...de azért szerencsére még nincsenek sokan, bár az ilyen építő jellegű beírás után biztosan lesznek olyanok, akik azt hiszik, hogy erre hasonló nívón kell válaszolni, így az érkezésük - ezt jól látod - borítékolható...;))

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 12:25:17

A szegregáció pontja kimaradt a vita szórásból, pedig megér pár mondatot.

"A már 2010 előtt meglévő esélyegyenlőtlenséget tovább mélyítették és mélyítik a mai napig azzal az attitűddel, hogy a szegregáció jó is lehet"

Nos. A Fazekas, meg Radnóti kapcsán merülhet fel a kérdés elsősorban például, akik válogathatnak a diákok közül.
Hogy hasznos-e a Radnóti és Fazekas féle iskolák hozzáadott értéke az azt hiszem megkérdőjelezhetetlen. (IGEN)

De mivel 100-ból 1 gyereket vesznek fel, így alapból szegregálva vannak azok, akik szegényebb körülmények között nőttek fel, hátrányos helyzetűek.
Hogy mi köze a szegénységnek a teljesítményhez ?

index.hu/belfold/2016/12/05/sok_a_kivalo_es_sok_a_nagyon_gyengen_teljesito_diak/
A TIMSS megállapította, hogy a családi háttér, a tanulók társadalmi, kulturális és gazdasági helyzete Magyarországon átlagon felüli hatással van az eredményekre.

----------------------

De nézhetjük a szegregációt mondjuk egy-egy falusi iskolát tekintve is.
Megtilthatjuk az iskolának ugyan hogy szegregálja a diákokat.
De nem tilthatjuk meg azt a szülőknek, hogy kivegye a gyermekét, egy általa túlságosan "VEGYES"-nke titulált közösségből.
Márpedig ez a jelenség aktívan jelen van a társadalomban, akár beszélünk róla kár nem.
Ha a szülő látja, hogy 5-nél több cigány jár az osztályba, akkor tutira kiveszi a gyerekét, mert akkor már nincs érdemi tanítás egyik órán sem.
És ezzel az iskola és törvények se tudnak mit kezdeni.
És nem is biztos hogy kell ellene tenni.

A vegyes osztályoknak ugyanis csak abban az esetben van értelme, ha a diákok legalább 90%-a tanulni akar, és kinézi maguk közül azokat akik bomlasztanak.
Ha a bomlasztók aránya nagyobb mint 10%, akkor ott lehetetlen tanítani.
Úgy is nehéz ha csak 1-2 gyerek bomlaszt rendszeresen.
De ha 4-5 akkor lehetetlen.

sírjatok 2016.12.07. 13:11:21

@nu pagagyí: "egy liberális államban nem gazdagodhatsz meg sógor-koma alapon, vagy seggnyalással és hangos tapsikolással. "

Jah, ki hallott még olyat, hogy valaki azért legyen elnök, mert már az apja is az volt. Vagy azért lehessen kormányzó (mondjuk Kaliforniáé), mert beházasodott egy befolyásos családba. Vagy azért lehessen milliárdos cicababa, mert az apja egy híres szállodalánc tulajdonosa. Ezek pl. tök lehetetlen dolgok a nyugati világban.

Ravasz Figyelmeztetés 2016.12.07. 13:12:44

Vajon miért hallgat mindenki arról, hogy az elmúlt 20-25 évben a cigány származásúak aránya jelentősen megnőtt az iskoláskorú gyerekek között, míg a nem cigányok aránya pedig jelentősen csökkent? Tényleg képes bárki is komolyan hinni, hogy ennek a folyamatnak semmilyen hatása nem lesz az iskolai teljesítménye?

Ballib Cenzúrázók Réme 15a 2016.12.07. 13:31:50

@Tibi !:

pontosan ti vagytok a legnagyobb trollok, akiknek mindenhez csak az a végkövetkeztetése, hogy Orbán Viktor elkúrta, meg hogy Orbán Viktor ellopta, meg hogy Orbán Viktor reggel-délben-este hazudott, meg hogy Orbán Viktornak strómajia a veje meg a gázszerelője meg márt az egész faluja is.

Most meg azzal jöttök ti álmagyarok, hogy Orbán Viktor elbutítota a népét.

Hát most idefigyelj te Tibi!: megmondtuk 2010-ben hogy Magyar Bálint tönkretette az oktatást és ezért most már Nemzeti Hittanterv kell. Ezt be is vezettük a megfelelő tornaóraszámmal egyetmben és ez meghozta a csodát. 2012-ben természetesen Magyar Bálint számlájára volt írható a pisa bukás, mert ezek a gyerekek még Magyar Bálint alatt tanulták meg hogy kisgyerekként nem bukhatnak meg. És buták maradtak, mert még annyit se tudnak, hogy mi az az árleértékelés a Teszkóban.

De mi akkor megmondtuk 2012-ben, hogy a Nemzeti Hittanterv sikere 2015-ben jönni fog, mert kell az idő a siker beindulására, addig meg maradjon minden liberális álnihilista csendben.

És milyen igazunk volt!
Ha nincs Orbán Viktor aki kézbe vette a magyar oktatást és új müveltséget adott volna a magyar gyerekeknek., akkor a magyar gyerekek pisa tesztje katasztrofális lett volna. Akkor a kontinensen az utolsó helyet szereztük volna meg null ponttal. A Magyar Bálint 10 évvel ezeltti elbutítása eredményeként. Csak hogy a Nemzeti Hittanterv 2015-re meghozta a csodát és a 100%-os liberális visszaesést lecsökkentette 30%-ra.

Ezt a fényes sikert csakis Orbán Viktornak köszönhetjük, de ti ebben a sikerben is csak a feketelevest akarjátok látni. Hát akkor nézzétek a pincét naphosasszat, ha nektek ez okoz örömet!

nu pagagyí 2016.12.07. 14:27:07

@konrada: A liberális állam jogállami eszközökkel korlátozza a csalás-lopást és a nepotizmust. Szigorú összeférhetetlenségi szabályok, független alkotmányos intézmények, nyilvánosság. Természetesen bűnözés mindig van és lesz, de egy liberális államban nem a koma fog nyomozgatni, vagy bíráskodni, nem hurcolnak meg embereket, csak mert csúnyát mondtak róluk olyanok, akik nem szeretik. Fontos az is, hogy egy liberális államban mindig a döntéshozó vállal felelősséget a hatalomgyakorlás nyilvános, a szabályok világosak, nem lehet szétkenni a szart. Nincs parancsra tettem.

nu pagagyí 2016.12.07. 14:35:58

@sírjatok: Akiket felsoroltál mind saját jogán lett valaki, ezért választották meg az emberek. A cicababa (gondolom Paris Hilton) sem csak a pénzéből él, egész jó színésznő, de választott politikus csak akkor lesz, ha bizonyítja a választók előtt, hogy azt is jól csinálná. Egy liberális rendszer az egyéniségeket díjazza, aki teljesít az sokra viheti és nem kell hozzá párttagkönyv.

nu pagagyí 2016.12.07. 14:47:21

@maxval bircaman BircaHang szerk: Most ne olyan liberális államra gondolj, amelyet nem liberálisok üzemeltettek. Magyarországon soha nem volt liberális hatalom. Voltak ugyan liberálisok a kormányban, de vagy a szocialista, vagy a feudális többség baromságait kellett valahogy közömbösíteniük, nem sok sikerrel. Egy valódi liberális állam igenléséhez keserű tapasztalatok sora vezeti el a népet. Ha már mindenkit szelektíven végigpofoztak a magukat mindenkinél különbnek tekintő hatalommániás őrültek, maguktól fognak rájönni a szükségességére.

konrada 2016.12.07. 14:51:44

@nu pagagyí:
A jog eszközei csak annyira lehetnek szigorúak, mint az állam maga.
A független alkotmányos intézmények meg csak azt vizsgálhatják, ami az alkotmányosságot sérti.

...és mivel nem lehet egy tisztességes liberalizmusban olyan törvényeket hozni, mely származási-rokoni alapon tilthatja meg az üzleti életben a részvételt, így a sógor-koma szintű rokoni kapcsolatokat nem lehet kizárni alkotmányosan, mint ahogyan azt se, hogy olyanok kössenek üzletet, akik pályája valamilyen szinten találkozott.

...az, amit te liberális jogszabályzásnak hiszel ilyen formában, az pont az illiberalizmus...
...(s teszem hozzá, Mészáros van olyan jó gázszerelő, mint Paris szinésznő, és azért elég naívság azt hinni, hogy az ifjabb Bushmannt a saját politikai tehetsége vitte a magasra. ...persze ha lettek volna az általad liberálisnak gondolt alkotmányos törvények, mely már a sógor-koma szinttől kizárta volna még az esélyét is, hogy a szavazók elé kerüljön, úgy ... ....de hát tudjuk, vannak, akiknek még az amcsik se elég liberálisok..

Osz Apo 2016.12.07. 14:58:04

@maxval bircaman BircaHang szerk: Van nekem egy gyanum, birca... Ez a PISA is olyan, mint a hitelminositok jelentesei: ha jo az eredmeny, akkor lehet ra verni a mellett, hogy milyen faszak vagyunk, ha rossz, akkor meg azt kell mondani, idezem: "Te komolyan viszed a PISA-tesztet? "

Igen, ez itt egy teszt, amin lehet jol vagy rosszul szerepelni. Ezen rosszul szerepeltunk.
Jatszhatjuk azt, hogy azt mondjuk: Ahhh, a gyerekek hulyenek tettettek magukat, igazibol okosak.
Jatszhatjuk azt, hogy azt mondjuk: Nem er semmit eza teszt, igazibol okosak a mi fiaink.
De azt is jatszhatnank, hogy komolyan vesszuk es elhisszuk, hogy szar a helyzet. Es a ezzel megvagyunk, akkor megprobalunk javitani rajta.

kvadrillio 2016.12.07. 15:02:49

Belföld
100 ezer liter romlott almalét talált a Nébih, az egész országban lehet belőle – Videó!
MTI, 2016. 12. 07. 10:39
almale

Több mint 94 ezer liter lejárt minőségmegőrzési idejű almalé forgalmazását tiltották meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Hajdú-Bibar megyei gyümölcslé üzemben.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint több hetes előzetes adatgyűjtés után tartottak ellenőrzést a gyümölcslé-előállító üzemben. A cég a termékeit országszerte értékesítette kereskedelmi egységekbe és áruházláncba.

Az üzemben az előállító tevékenység az ellenőrzéskor szünetelt, a cég készáru raktárában és az üzemi területen azonban az értékesítésre váró termékekkel együtt tárolva 94 600 liter lejárt almalevet találtak a hatóság munkatársai. A szakemberek a bemutatott gyártmánylapok alapján megállapították, hogy a vállalkozó a gyártási tevékenység kezdete óta többször is növelte termékei minőségmegőrzési idejét.

A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a tételek forgalomból történő kivonását és megtiltotta azok további értékesítését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós bírság várható – közölték.

A kormányzati portálon megtalálható – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján közzétett – jogsértő szervezetek és személyek listája alapján egy derecskei kft. az ügy érintettje.

megáll az eszem ! ez kb olyan, mint hogy....patkánymérget árusítanak A KERESKEDELEMBEN !

tényleg sikeresen csökkenti az ország népességét orbán !!!

konrada 2016.12.07. 15:07:37

@kvadrillio:
Tudom hogy felesleges...
...de te most tudod, hogy a derecskei cég a zorbáné???
(Mert a Nébih-re valóban van valamifélo kormányzati befolyás, de csak nem arra gondoltál az intróddal, amikor lebuktatta az almaléseket...;))

kvadrillio 2016.12.07. 15:10:19

lázár:
"""az elmúlt ezer esztendő magyar sikerei azon múlottak, hogy a fiatal magyarok keresztények, keresztyének voltak-e, és hogy mertek-e jó magyarokká válni. Ez volt a fő kérdés, és nekünk az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben és a magyar oktatásban ez a két legfontosabb tartópillér. És ennek rendeljük alá az új nemzeti alaptantervet, és ennek rendeljük alá a magyar oktatáspolitika megszervezését."""

kvadrillio 2016.12.07. 15:12:32

jahhhh......ezek a tartópillérek a fontosak és nem a PISA-tesztek...ugye .....:O)))))

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 15:14:11

@nu pagagyí:

Már ez a tökéletlen liberális állam is rettenetes, az igazi, tökéletes liberalizmus államot nem szeretném megtapasztalni

Mo-on a 80-as évek vége óta liberálisok vannnak hatalmon, Még Orbán se szakított ezzel teljesen, sajnos.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 15:16:07

@Osz Apo:

A helyzet alapvetően jó. Jó idők előtt állunk, a liberalizmus utolsó idejét éljük. Ebből csak egy jobb világ jöhet.

A háttérhatalom ökörködése, hitelminősítgetése, PISA-kamuzása meg csak derűs mosolyt csal arcunkra.

nu pagagyí 2016.12.07. 15:26:40

@konrada: A magángazdaságban azt csinál a sógor-koma egymással, amit akar. Természetes, hogy segítik egymást az üzleti életben. Szabályozni az állam és a magánszféra közti kapcsolatokat kell, ott ki kell zárni az előbbi összefonódás lehetőségét is.

Mondanom sem kell, hogy egy liberális államban Orbán és veje már bíróságon magyarázkodna a mutyikat lehetővé tevő közhivatalnokokkal egyetemben. Nem csodálkozom, ha nem smakkol nekik a liberalizmus, nem lophatnák meg a közt kényükre-kedvükre.

kvadrillio 2016.12.07. 15:31:51

...hmmm......megmaradt egy rakás ERZSÉBET UTALVÁNY ÉS ORBÁN A NYUGDÍJASOKHOZ VÁGOTT BELŐLE 1 KEVESET ???????

Megszűnik az Erzsébet utalvány és a Szép Kártya! – Itt vannak a pontos dátumok!
Posted on október 8, 2016 by erdekes
Hirdetés

Megszűnik az Erzsébet utalvány és a Szép Kártya! – Itt vannak a pontos dátumok!

Jövőre megszűnik az Erzsébet-utalvány, 2018-tól pedig a Széchenyi Pihenőkártya (Szép kártya) mindhárom alszámlájától (vendéglátás, szálláshelyek, szabadidő) is elbúcsúzhatunk, a Magyar Nemzet szerint.

Holott évente több mint 1 millió munkavállaló 80-90 milliárd forintot költ el a pihenőkártyával. Ez a legnépszerűbb béren kívüli juttatás, a vidéki szálláshelyek forgalmának 40 százaléka ebből származik. Egy négyszemélyes családban 150-160 ezer forintnyi irányított fogyasztást jelent, amit nem fognak tudni az emberek készpénzben elkölteni. A turisztikai szakma, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége egyöntetűen kiáll a Szép-kártya mellett.

Forrás : www.vasarnapihirek.hu/
Szponzorált linkek:

Jövőre még fizethetünk a SZÉP-kártyákkal, 2018-tól azonban megszűnhet ez a fajta béren kívüli juttatás – írja a Magyar Nemzet.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) mindhárom alszámlája megszűnhet 2018 január 1-től. Sem szálláshelyekre, sem vendéglátásra, sem szabadidőre nem költhetünk majd ezzel a béren kívüli juttatással, ha megvalósul a tervezet. A belföldi szállodaforgalom negyedét teszi ki a SZÉP-kártya forgalom, főleg a kisebb vendégházakban, fogadókban költenek a juttatásból.

Forrás : penzcentrum.hu

Categories: Hírek
Hasonló hírek

FIGYELEM! Szuper új állás lehetőség Magyarországon! Százezrek jelentkezhetnek rá!
FIGYELEM! Szuper új állás lehetőség Magyarországon! Százezrek jelentkezhetnek rá! FIGYELEM! Szuper új állás lehetőség Magyarországon! Százezrek jelentkezhetnek rá! Az illegális migrációs nyomás növekedése miatt a kormány augusztus 10-én döntött arról, hogy háromezer új rendőrrel növelik a határvadászszázadok létszámát. A toborzás csütörtökön kezdődött el. A […]
100 négyzetméteres ház 1 millió forintból hazánkban is!
100 négyzetméteres ház 1 millió forintból hazánkban is! 100 négyzetméteres ház 1 millió forintból hazánkban is! Mindössze 1 millió forintból lehet kihozni ezzel az új technológiával egy 100 négyzetméteres, szigetelt házat már hazánkban is! Egy debreceni cég készíti! Elképesztően jól néznek ki! 100 négyzetméteres ház 1 millió forintból […]
Ezekkel a számokkal lehetett valaki lottó milliárdos
Ezekkel a számokkal lehetett valaki lottó milliárdos Ötöslottó nyerőszámok, nyeremények: Kisorsolták tegnap az ötöslottó nyerőszámait. Kiderült, hogy egyetlen egy telitalálatos szelvény volt, tehát valaki több mint 5 milliárd forinttal lett gazdagabb. Nem kell neki senkivel sem osztoznia:D 2015. 22. játékhéten (a május 30-i sorsoláson) a […]
Megszűnhet egy időre a gázszolgáltatás,49 települést érint!
Megszűnhet egy időre a gázszolgáltatás,49 települést érint! Megszűnhet egy időre a gázszolgáltatás,49 települést érint Karbantartás lesz Somogy megyében, ezért augusztus 29. és 31. között kis időre megszűnhet a gázszolgáltatás. A karbantartók igyekeznek elkerülni a kellemetlenséget, ami 49 települést érinthet, ha kifogy a csőből a gáz. Az […]
A KOLESZTERINCSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK MÉRGEZIK A SEJTJEIDET
A KOLESZTERINCSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK MÉRGEZIK A SEJTJEIDET A sztatinokat tartalmazó gyógyszereket (koleszterinszint-csökkentőket) több mint 100 millió ember fogyasztja a világon, akik közül gyakorlatilag mindenki mérgezi magát, felgyorsítva saját öregedésüket. A sztatinok felgyorsítják az öregedést, kikapcsolják a DNS-javítást, elősegítik […]
FIGYELEM ->> A sztatin tartalmú gyógyszerek sejtmérgek
FIGYELEM ->> A sztatin tartalmú gyógyszerek sejtmérgek FIGYELEM ->> ezek a gyógyszerek veszélyes sejtmérgek! A sztatin tartalmú gyógyszerek sejtmérgek A sztatinokat tartalmazó gyógyszereket (koleszterinszint-csökkentőket) több mint 100 millió ember fogyasztja a világon, akik közül gyakorlatilag mindenki mérgezi magát, felgyorsítva saját […]

a
« Ennyi pénz jár Nektek ha gyermeket vállaltok!
Órisási változás a Google-nél >> ezentúl nem minden weboldalt tudsz megnézni a böngésződdel! »
Szponzorált linkek

nu pagagyí 2016.12.07. 15:33:40

@maxval bircaman BircaHang szerk: Ami nem tetszik neked a liberalizmusban, azt a hozzád hasonlók innoválták bele, a divatból liberálisnak nevezett rendszerbe. Amolyan poltpéter-félék.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.12.07. 15:56:03

"az oktatásba pénz kell"

Tud úszni?
Nem.
És ha megfizetem?

A pénz nem a kulcstényező. Az oktatási követelmények okos megválasztása, a képességfejlesztés – miért hívják ezt kompetenciának? – többszintes szervezése, a központi tanterv megmondóemberek helyett széleskörű adatgyűjtésre építése, a tanfelügyeleti rendszer felélesztése, ezek elvi kérdések, a pénz szükség szerint adagolható hozzá, ha kell. De nem a mindenféle központoknak, ahol aztán marhaságokra, ábrándosan futurisztikus ötletekre költik, hanem könyvterjesztésre, minimális oktatási eszközök minden iskolában való kipótlására.

Az iskolák ne önálló gazdasági szervezetek legyenek, önálló és egységes költségvetési korlátokkal, mert akkor megy a szarrágó számolgatás, hogy ebben a hónapban még mennyi krétát szabad elírkálni. A pénzszórást nem kell intézményesíteni, de az nem normális, hogy a "vidéki" kisiskolák igazgatóinak a szükséges és szükséges bevásárlás (beruházás...) között őrlődve kell életben tartania az iskolát.

Ugyanakkor nem csak a gazdasági működést, hanem az oktatási hatákonyságot és a módszertani megfelelőséget is ellenőrizni kell. A gyerekeket utáló, megélhetési kényszerből tanító, az órákat csak látszólagos tevékenységgel kitöltő tanárok, egyszóval a rossz tanárok nem jobbak, mint a semmi.

@Trackers: "Én az iskolai oktatási autonómiában se hiszek. A 4-6-8 osztályos rendszer már most is kiszámíthatatlan minden szereplőnek."

Én sem. Viszont annak is igaza van, aki azt mondja, hogy a központi normákat és alappontokat haverok határozhatták meg, akik ettől még lehetnek teljesen elborultak, és az oktatás tönkremegy, ha ezeket kénytelenek követni.

A történelem és irodalom alapvetően egy véleményes szaktudomány, és a munkavégzéshez az emberek zöménél nem sokat számít, hogy ezekben ki miféle nézeteket és egyéni ízlést kapott a tanáraitól. A természettudományos tárgyak nagyjából objektívek, ott az oktatás legvégére elsajátítandó ismeretek jegyzéke viszonylag univerzális, a módszer és a technika lehet az iskolára bízva. A tankönyvválasztékot újra ki kellene ehhez bővíteni, de azokban a végső ismeretek jegyzékének egyeznie kell. Ha a tanévek után nincs lehetsőg egy központi, "esélyegyenlő" felmérésre, akkor ez bizonyos szempontokból káros.

Az esélyegyenlőséget meg a szegregációt emlegető majmokat meg már el kéne hajtani a vérbe. Az nekem nem esélyegyenlőség, ha egy gyerek az óra felét unatkozással tölti, mert az osztály Ödönkéje vagy Renátókája a nyolcadik összeadáspélda közös megoldása után sem érti az átvitelt. Az esélyegyenlőség azt jelentse, hogy mindenkinek egyforma esélye legyen a saját képességeinek határait megközelítenie. De az nem normális, hogy a rosszabb képességű gyerek hátráltassa a jobb képességűeket azért, mert ha őt egy lassabb haladási ütemű osztályba helyeznék, az diszkrimináció volna, és a jogmániások összevissza kajabálnának felháborodásukban. Ha egy zsidót megvernek, az ne legyen automatikusan antiszemitizmus, mert lehet, hogy csak megdugta valaki feleségét, vagy meglopott valakit. Ha egy cigány gyereket a gyengébb osztályba sorolnak, az se legyen rasszizmus, hiszen lehet, hogy szegény egyszerűen csak buta. Azon meg nem kéne már túl sokat agyalni, hogy miért butább az a cigánygyerek, akinek anyja-apja nem tud olvasni, és a gyereknek megengedi, hogy akkor menjen iskolába, amikor kedve van hozzá. Aki ugyanilyen és nem cigány, az pedig szintén a gyengébb osztályba fog kerülni, és létrejön a rasszizmusmentes, nagy, boldog család.

Az általános iskolában pedig nem kéne már ennyit szarakodni. Úgy indul a játék, hogy a gyerek tanuljon meg olvasni, fejben és írásban számolni, folyékonyan írni és beszélni, érthetően fogalmazni. Amíg erre nem képes, addig nem megy tovább, ha tetszik, ha nem. Ezt központilag kell ellenőrizni és a döntést meghozni, mert egyébként a szülő a tanárt fogja fenyegetni, az meg inkább átngedi Ödönként meg Renátókát, csak ne bántsák. A gyerek képességét és tudását pedig gondosan össze kell hasonlítani, és ha kell, az iskolát felelőssé tenni a felemás sikerért. Ha ez az egész megvan, akkor már jöhet a tanítás második szakasza, addig viszont reménytelen és fölösleges.

Netuddki. 2016.12.07. 16:16:21

@konrada: Szép kis társaság gyűlt itt össze, pont közéjük illesz. Nem kell itt a rizsabizsa, úgyis mindenki tudja miről van szó. További jó "párbeszédet"!
Muhaha!

nu pagagyí 2016.12.07. 16:18:55

@maxval bircaman BircaHang szerk: Igazi birkamanifesztum. Nem akarsz szabad lenni, saját magad dönteni a saját sorsodról? Megnyugtatlak, egy liberális államban is, dönthetsz úgy, hogy felhagysz a gondolkodással és keresel egy segget, amit nyalhatsz. Igaz, hasznod nem biztos, hogy lesz belőle az említett sógor-koma összefonódások redukálása miatt, de az élvezet, kölcsönös belegyezéssel azért megmaradhat neked.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 16:25:24

@nu pagagyí:

Azért vagyok antiliberális, mert szabad akarok lenni.

kewcheg 2016.12.07. 17:38:26

@kvadrillio: ez jó. Kb. Magyarország 90 százaléka ateista. Az utcánkban,ahol lakunk ( kb. 50 ház,tehát 150-200 ember ) összesen három család, azaz nyolcan járunk templomba. És ez még csak annyi,hogy templomba járunk,de lehet hogy mi se vagyunk jó keresztények/keresztyének. Plusz feltenném a kérdést, hogy a polgári,keresztényi kormányerők milyen példát mutatnak kereszténységből az ifjúságnak? Csak néhány név: R.Antal, H.Árpád,P.Péter, L.vagy T. Istán(sose tudom megjegyezni hogy Laborc vagy Tiborc) Zs. Marci, Sz.Péter, és még sorolhatnám. Ezek az emberek keresztényien viselkednek? Példát mutatnak a fiatalságnak? Úgy tesznek,ahogyan Ferenc pápa tanítja? Egy Maserati Ghibli Quattroporte, egy jó drága vadászfegyver ,óra ,ezeket az embereket sokkal jobban érdekli mint a keresztény értékrend. Szal. így ez a népnemzeti,keresztény maszlag nem ér egy kalap bódiszilvát, és ötven év múlva már nemcsak az utcánkban, de a városunkban se nagyon jár templomba senki...

ursus artos 2016.12.07. 17:50:23

@ebella: "De mivel az 2000-ben is így volt, összevethető, hogy akkor az első harmad közepén voltunk,"
Sosem voltunk az első harmad közepén...

Melee 2016.12.07. 20:22:52

Kedves Pukli István, ki kelene már lépni az elefántcsonttornyodból, és körülnézni a valóságban, és rögtön rájönnél, hogy minden a legnagyobb rendben van. Aki a Királyi Koronát elviteti a Nemzeti Múzeumból, hogy kéznél legyen, és a Várba költözik, hogy letekinthessen a népre, annak legfőbb ellensége az önállóan gondolkodó ember, mert az a hatalmára törhet. A NER tanterve épp ezért megakadályozza, hogy sok önállóan gondolkodó ember legyen. A PISA teszt megerősítés a Fidesz számára, hogy minden a lehető legjobb úton halad.
süti beállítások módosítása